A votat pentru BREXIT, acum dă faliment. Cum își dau seama britanicii ce greșeală au făcut ieșind din UE

A votat pentru BREXIT, acum dă faliment. Cum își dau seama britanicii ce greșeală au făcut ieșind din UE

aprilie 6, 2021 0

„Aceste pungi – dacă parcurgi toată această zonă a fermei – sunt cu stridii destinate pieței. A trebuit să dublăm numărul de pungi ca să încapă toate. Deci, aici sunt probabil 100-120 de tone de stridii gata pentru piața continentală. Să fiu sincer, nu știu exact ce să fac cu ele. Unde să vând 120 de tone de stridii în Marea Britanie? Pur și simplu nu există piață. Afacerea este pe moarte”, mărturisește James Green, pescar de stridii.

„Astea erau pentru Irlanda. În acest moment, irlandezii au oprit totul. Din cauza Brexitului, nu putem vinde niciun fel de marfă vie. Este din ce în ce mai rău. Totul va fi blocat pe chei; marfa va rămâne în containere și, până când să poată ajunge undeva, va putrezi”, spune, îngrijorat, Graham West.

Asta înseamnă că nu poate vinde nici în Uniunea Europeană, nici în Asia, ceea ce a lovit puternic localitatea Whitstable. În prezent, puțini oameni din Marea Britanie mănâncă stridii sau homari. Iar pandemia oricum a închis restaurantele – inclusiv pe cel al lui James Green.

Măcar închiderea restaurantelor e temporară, spune James. Dar interdicția de import impusă de Uniunea Europeană i-a înjumătățit comerțul definitiv și asta s-a întâmplat practic peste noapte. A fost o lovitură neașteptată.

„Din punctul meu de vedere, acest lucru nu a fost previzibil și spun asta pentru că ei ne-au asigurat mereu că în domeniul nostru vom putea face comerț și după Brexit”, spune James Green, pescar de stridii.

Dar guvernul din Londra dă vina pentru acest dezastru pe Uniunea Europeană și nu-și asumă nicio responsabilitate.

Uniunea Europeană susține că nu este adevărat.

„Să fie clar: măsurile care interzic importul acestor crustacee în Uniunea Europeană erau deja pe masă înainte de Brexit. Deci, responsabil pentru această situație este chiar Brexitul”, declară Pierre Karleskind, europarlamentar din Comisia pentru pescuit.

Containerele de stridii ale lui James Green sunt goale. Profită pentru a le renova. James a votat pentru Brexit și acum își dă seama că a fost o greșeală. Retorica guvernului, care acuză Uniunea Europeană pentru toate bolile Regatului Unit, nu-l mai convinge.

Așa se face că industria crustaceelor este printre marii perdanți ai Brexitului. Și impactul se simte acut aici, în Whitstable.

Pe larg, în reportajul Digi-DW

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.