Acest spital din Senegal combate căldura sufocantă doar prin arhitectură

Acest spital din Senegal combate căldura sufocantă doar prin arhitectură

aprilie 28, 2021 0

În Tambacounda (Senegal), căldura este sufocantă. Soarele bate puternic, aerul abia se mișcă și temperaturile maxime sunt în jur de 40 ° C în fiecare zi a anului. Există puține nopți în care mercurul se apropie timid de 20 ° C.

„Este o regiune caldă și uscată, în care plouă doar două luni pe an”, explică renumitul arhitect elvețian Manuel Herz, însărcinat cu proiectarea noilor unități de maternitate și pediatrică ale spitalului din această regiune, care au fost finanțate de Fundația Josef și Anni Albers și care se deschid în luna mai.

”Nu vreau să fac o clădire care să ignore vremea și apoi trebuie să o compenseze prin tehnologie și energie”, spune Herz. Furnizarea cu aer condiționat a ceea ce se poate realiza prin arhitectură nu ar fi doar absurdă, ci o cheltuială inutilă într-o țară în care sărăcia este norma.

Unul dintre elementele pe care Herz le-a folosit este un zid de cărămidă perforată.

„Păstrează soarele și ploaia, dar permite pătrunderea aerului și dă lumină prin deschideri”, explică arhitectul pentru Icon Design.

Este un design care nu are nimic de-a face cu ceea ce se face în Europa. Mai ales în nord (cu care este obișnuit), unde clima obligă clădirile să fie închise pentru a menține frigul afară și pentru a menține căldura în interior.

„Pentru a veni cu ideea peretelui perforat, a trebuit să fac o lungă cercetare asupra arhitecturii în zonele tropicale mai calde. Nu am inventat nimic, deși am încercat să-i dau o răsucire prin geometrie „, spune el. Formele curbate au fost soluția lui Herz pentru a crea un coridor aerisit care reîmprospătează camerele spitalului, holurile și sălile de așteptare.

Un alt element pe care arhitectul l-a folosit în proiectul său este un acoperiș dublu din metal și beton, care servește la protejarea etajului superior al clădirii de incidența soarelui.

„Stratul exterior este metalic și servește pentru a reflecta soarele în loc să-l absoarbă. Cel din interior, cel din beton, are o gaură care servește la crearea unui efect de horn. Aerul fierbinte crește și pleacă spre exterior, permițând spațiului să rămână mai rece”, continuă arhitectul.

Din nou, este vorba de a crea vânt într-un loc în care aerul pare static.

În acest fel, Herz a reușit să construiască ceea ce el însuși numește „o mașină capabilă să-și creeze propriul climat”.

În acest fel, Herz a reușit să construiască ceea ce însuși numește „sau mașină capabilă să-și creeze propriul climat”. Ceva mai mult decât necesar pentru trebuința unei clădiri în care converg mulți oameni în fiecare zi.

 

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.