Cîțu ia hățurile coaliției după atacul USRPLUS la bugetul Capitalei: ”Mă ocup eu!”

Cîțu ia hățurile coaliției după atacul USRPLUS la bugetul Capitalei: ”Mă ocup eu!”

aprilie 28, 2021 0

La doar câteva zile după pacea din coaliție (după criza ”Vlad Voiculescu”), relația dintre PNL și  USRPLUS riscă să arunce din nou puterea în alt dezastru: blocaje în cele mai mari orașe ale României, București și Iași.

În ambele orașe, consilierii USRPLUS au blocat votarea bugetelor, invocând diverse pretexte mai mult sau mai puțin întemeiate.

Exista riscul exact ca în cazul crizei provocate de USRPLUS prin cererea de demisie a premierului Cîțu, de aceea primul ministru a decis să ia hățurile coaliției din scurt.

Premierul Florin Cîţu a reiterat, miercuri seara, că se va implica în rezolvarea problemei adoptării bugetului Capitalei, subliniind că un Bucureşti fără buget înseamnă „probleme mari” pentru toată lumea, relatează Agerpres.

„Nu am discutat în coaliţie despre bugetul Capitalei. Am discutat cu domnul preşedinte Barna şi vom media, dacă este nevoie, divergenţele de la Bucureşti. Din punctul meu de vedere, e important să luăm bugetul de la Bucureşti, pentru că orice întârziere a bugetului pentru municipiul Bucureşti înseamnă întârzieri de investiţii, înseamnă întârzieri de active, de facturi, care se vor întoarce după aceea şi nu vreau să ajungem să cerem, după aceea, bani de la buget. Soluţia de compromis este să avem un buget cât mai repede”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Prim-ministrul consideră că este necesară deblocarea situaţiei cât mai curând.

„Nu am detalii. Vom discuta când vor fi de faţă şi cei de la Bucureşti, cei de la USR şi cei de la PNL. În acest moment este nevoie să deblocăm această situaţie cât mai curând, pentru că, repet, un Bucureşti fără buget înseamnă probleme mari pentru toată lumea. (…) Tocmai de aceea spun că este nevoie să aibă un buget cât mai repede, pentru că nu vreau să vină aceste probleme pe bugetul de stat. E nevoie să aibă un buget acum”, a punctat Cîţu.

Şeful Executivului a precizat că nu are cerinţe în privinţa bugetelor altor administraţii locale.

„Nu am detalii despre ce se întâmplă la Iaşi, despre Bucureşti am detalii. Nu am cerinţe de la nimeni deocamdată. Doar eu spun că trebuie să rezolvăm problema la Bucureşti şi mă voi implica să o rezolv”, a subliniat premierul Florin Cîţu.

Năsui, autorul sabotajului din București

Puțin mai devreme și vicepremierul Dan Barna intervenise împotriva lui Cludiu Năsui, șeful USRPLUS București, autorul moral al blocajului generat în Capitală prin amenințarea consilierilor USRPLUS că își vor pierde funcția dacă vor vota bugetul lui Nicușor Dan.

”Nu e nimic anormal, e blocat bugetul la prima strigare. La a doua sau a treia, va fi altfel. Vom dialoga, se va rezolva. Nu e Bucureștiul singurul în situația asta, mai e și la Iași, la Bacău, în alte orașe din țară”, a spus dan Barna, la Parlament.

Un mesaj dezvăluit de Doru Oprea, ”eroul din 10 august” demonstrează planul de sabotaj pus la cale de Claudiu Năsui, liderul USRPLUS pe București.

Năsui a transmis clar o formă de amenințare,  pe adresa consilierilor de la Capitală: votați bugetul propus de Nicușor Dan, vă pierdeți funcția!

”Dacă votam pentru acum se convoca BM (n.r.- Biroul Municipal al USRPLUS, condus de Claudiu Năsui) pentru excluderea mea, probabil”, a recunoscut Manuela Mureșan, unul dintre consilierii USRPLUS din Capitală.

Detalii, AICI

Atitudinea aceasta arogantă indusă de Năsui a blocat bugetul Capitalei, consilierii speriindu-se că-și vor pierde funcția (și avantajele) și executând planul lui Claudiu Năsui, prin abținere la vot (ceea ce a dus la respingerea proiectului de buget propus de primarul Nicușor Dan).

Aceasta în ciuda faptului că Ana Ciceală, cea mai vocală voce anti-Firea din București, s-a opus planului lui Năsui și a declarat public că e normal ca USRPLUS să voteze bugetul Bucureștiului, nu să-l saboteze.

”Eu sunt în minoritate față de colegii mei în ceea ce privește votul bugetului Capitalei, de fapt față de unii dintre colegii mei.  Consider că acest buget a fost dezbătut, am formulat amendamente pe care le voi susține și în plen și sunt pentru votul acestui buget, chiar dacă majoritatea din Birourile Municipale reunite USR PLUS București și dintre consilierii generali sunt se pare împotrivă. Mă aștept ca toată lumea să-și respecte jurământul făcut în urmă cu șase luni și anume să-și îndeplinească mandatul, gândindu-se la binele locuitorilor municipiului București”, a  declarat consiliera USRPLUS din Capitală, la RFI.

 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.