Adunis

ianuarie 15, 2009 0

Postarea aceasta are, intr-un fel discret, legatura cu cele ce se intimpla de zile bune in Fisia Gaza.
Ali Ahmed Sad’d Esber – acesta este numele adevarat. ADUNIS este pseudonimul celui care este considerat cel mai mare poet arab in viata. O conversatie densa cu Adunis deschide o carte excelenta de interviuri, publicata relativ recent de editura Art.
Una din temele evidente ale acestui interviu e aceea a fundamentalismului musulman.
„Dupa ce m-am distantat in plan religios, vad Coranul ca pe un text de prim ordin, inseparabil, in prezent, de ceea ce eu numesc text de ordin secund, adica interpretarea sau ansamblul interpretarilor facute de ulema, juristi si filosofi, ca si de politicieni sau de oameni din anturajul califului. Asadar, acest secund, foarte complicat si foarte diferit, a eclipsat, dupa parerea mea, textul prim; pentru a intelege astazi mai bine Coranul, ca pe o carte revelata, trebuie eliberat textul prim de textele secundare, care au ideologizat Corannul, politizindu-l, de unde miscarile fundamentaliste de tot soiul” – spune Adunis.
Si adauga: „Dupa parerea mea, fundamentalismul, mai ales cel musulman, este incurajat si sustinut de Occident, in mod esential de Occidentul modern. Exista raporturi directe intre politica unui anumit Occident si fundamentalismul din tara noastra. Dar, in absolut, fiecare fundamentalism este antimodern, in sensul ca e impotriva deschiderii, a libertatii, a depasirii, a cercetarii. Fundamentalismul inseamna intotdeauna o intoarcere in trecut. Se merge catre viitor prin trecut, e exact opusul oricarui demers modern”.
In aceeasi carte, interviuri la superlativ cu: Regis Debray, Carlos Fuentes, Nadine Godimer, Samuel P. Huntington, Leszek Kolakowski, Julia Kristeva, Claude Levi-Strauss, Yahudi Menuhin, Czeszlaw Milosz, Oscar Niemeyer, Amos Oz, Ilya Progogine, Paul Virilio.
cartea-cunoasterilor.jpg
In sensul aceleasi discutii pe care am punctat-o la inceputul acestei postari, iata un pasaj din Amos Oz: „Toata viata mea am studiat fanatismul. Sunt un mare expert in materie si, daca imi permiteti, va voi spune cu simtul umorului, va voi spune chiar ca am gasit principiul remediului, al tratamentului impotriva fanatismului”
Care anume e remediul lui Amos Oz, veti vedea in aceasta carte! O carte de neocolit, as zice.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.