…uneori, de ce ti-e frica mai si scapi…

ianuarie 15, 2009 0

…mi-a fost frica de raportul comisiei prezidentiale si mi-a fost frica degeaba. Ma asteptam la un tom gen Constitutia Europeana – si asta conceputa de catre „un grup de specialisti”. Cand colo, am avut parte de un document scurt (68 de pagini cu totul, prefata, cuprins si introducere), elegant redactat, la obiect. Exemplu: „Inainte de vedea CUM construim, trebuie mai intai sa vedem CE vrem sa construim” – cand ati intalnit ultima oara in politica romaneasca o asemenea fraza?
Toate, dar absolut toate probleme identificate, la fel ca si sugestiile facute (btw, nu e vorba de nici o recomandare de parlament unicameral, dimpotriva, dar fiecare vede ceea ce vrea sa vada) sunt greu, daca nu imposibil de criticat.
Pe partea comisiei, asadar, lucrurile stau cat se poate de bine. Pe partea politicienilor si a mass media, insa, mai putin. Ni s-a dat un bici care pocneste si riscam sa facem din el un rahat care pute.
cu abordari gen „Basescu si-a tras constitutie”, „republica hiperprezidentiala”, etc – se va alege praful si din proiectul asta. Nu-i vorba, si Basescu a gresit cand a selectat „zece sugestii” (mai degraba opt, daca scadem parlamentul unicameral si reforma CSM) – de ce zece si nu 12? De ce 12 si nu 18? – dand prilej unor titluri gen „cele zece porunci” sau „decalogul prezidential”., etc…
Pana nu depasim mentalitatea „mie ce-mi pica?” din constitutia asta, vom ramane incremeniti in proiect. Astept cu nerabdare sa vad cum se va transpune in fapte recomandarea expresa a comisiei de a supune proiectul unei ample si informate dezbateri PUBLICE care sa depaseasca granitele parlamentului, precum si de a spori implicarea democratica a cetateanului de rand in viata cetatii…
Daca asta vi se pare „gargara” n-aveti decat sa va faceti contabili si sa va jucati in continuare cu abacul.
PS I mi cer scuze pentru absenta prelungita – ultimele modificari rehnice de pe blog m-au pus in situatia de a nu-l mai putea accesa pentru vreo saptamana. Sper ca de-acum s-a rezolvat.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.