ALERTĂ. Planul Europei dacă Putin invadează Ucraina: lovituri ”în rafală” date economiei Rusiei
Uniunea Europeană vrea să-și apere poziția în fața Rusiei cu o linie roșie clară: invazia Ucrainei ar presupune sancțiuni de o duritate extremă și fără precedent împotriva Moscovei, relatează El Pais.
Proiectul provizoriu al concluziilor ultimului summit european al anului, reunit joia aceasta la Bruxelles cu liderii celor 27 de state UE, este un avertisment direct adresat președintelui rus Vladimir Putin:
„Orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea un impact și consecinţe enorme”, spune textul.
Scopul final, în cazul în care Moscova ar face pasul fatal, ar fi izolarea economică a Rusiei și ruperea de facto a acestei țări de restul lumii. Bruxelles-ul încă speră că Putin va fi de acord să negocieze o detensionare.
Dar, după cum a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, „sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”.
Situația tensionată cu vecinul său de la Est, care s-a agravat în ultimele săptămâni pe măsură ce trupele ruse s-au acumulat la granița cu Ucraina, obligă blocul comunitar să sublinieze două idei: pe de o parte, invocă detensionarea și canalul diplomatic pentru dezamorsarea bombei geopolitice cu ceas de la porțile Uniunii; pe de altă parte, mânuiește o baterie de sancțiuni și măsuri punitive care epuizează adjectivele în forurile diplomatice – „în forță”, „severă”, „gravă” -.
Comisia Europeană pregătește de luni de zile acest pachet de opțiuni, dar conținutul său este în prezent unul dintre cele mai bine păstrate secrete de la Bruxelles.
„Consiliul European subliniază necesitatea urgentă ca Rusia să reducă tensiunile cauzate de concentrarea militară la granița sa cu Ucraina și retorica agresivă”, se arată în documentul provizoriu al concluziilor Consiliului, pe care cei 27 de lideri UE.
Textul face apel la revenirea la canalele diplomatice, „mai ales în formatul Normandiei pentru a realiza implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk”, făcând referire la forul la nivel înalt creat în 2014, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în care Franța și Germania mediază între Moscova și Kiev.
Aceste cuvinte s-au reflectat în intrarea șefilor de stat și de guvern la Consiliul European.
„Trebuie să subliniem încă o dată inviolabilitatea granițelor și că vom face totul împreună pentru a ne asigura că această inviolabilitate este menținută”, a subliniat cancelarul german, Olaf Scholz, care a susținut decizia ministrului său de externe, Annalena Baerbock, de a expulza diverşi membri ai Ambasadei Rusiei în Germania.
Avertismentele către Moscova despre oportunitatea de a căuta o soluție negociată sau de a se expune unor represalii economice fără precedent sunt în concordanță cu mesajele lansate săptămâna trecută de președintele Statelor Unite, Joe Biden, în timpul unui apel video cu Putin. Iar sloganul vestic a fost replicat pe diferite forumuri, de la G-7 la NATO.
„Vor fi consecințe enorme și un preț mare de plătit în cazul unei noi agresiuni militare comise de Rusia împotriva Ucrainei”, a subliniat Charles Michel, președintele Consiliului European, într-o apariție miercuri, la finalul Parteneriatului Estic.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut de la Bruxelles măsuri preventive și nu numai reactive împotriva Rusiei la finalul întâlnirii din est, care a servit drept încălzire pentru întâlnirea de joi:
„Este important ca sancțiunile să fie adoptate înainte și nu după ce lăsați conflictul să aibă loc”, a cerut Zelenski.
Dar UE, care a asigurat că lucrează „îndeaproape” cu NATO și aliații săi, are un alt ritm, după cum au răspuns la scurt timp Michel și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Aceștia au amintit că există deja măsuri de sancționare impuse Rusiei încă din 2014, după anexarea Crimeei și izbucnirea conflictului din Ucraina.
„Suntem pregătiți pentru orice agresiune din ce în ce mai mare din partea rusă”, a pronunțat Von der Leyen cu un gest de o gravitate neobișnuită, asigurând că Bruxelles-ul își face „temele” încă din vară.
Președintele Comisiei a adăugat:
„Există deja sancțiuni și acestea pot fi întărite. Dar bineînțeles că există și sancțiuni pregătite, care sunt suplimentare și s-ar suma, în toate domeniile diferite la care vă puteți gândi. Și mesajul este foarte clar: dacă Rusia ar mai comite agresiuni împotriva Ucrainei, costurile vor fi severe și consecințele grave. Și acesta este mesajul clar în acest moment”.
Surse diplomatice au subliniat că pregătirile efectuate până acum ar permite aprobarea în timp record a unei baterii de pedepse care să lovească linia de plutire a unei economii rusești deja destul de slăbită și dependentă de exporturile sale de energie către piața europeană.
Aceleași surse au amintit că în conflictele anterioare „sancțiunile au fost aprobate în doar 72 de ore”.
„Sunt sancțiuni uriașe, menite să scurtcircuiteze economia rusă de restul lumii”, a subliniat Borrell, unui grup de jurnaliști săptămâna trecută.