PNL pariază tot pe Ardeal. Boc, Bolojan, Flutur – locomotivele liberale la viitoarele alegeri

PNL pariază tot pe Ardeal. Boc, Bolojan, Flutur – locomotivele liberale la viitoarele alegeri

decembrie 17, 2021 0

Coaliția PSD-PNL-UDMR a finalizat negocierile și pentru împărțirea funcțiilor de prefect. Deși inițial regula negocierilor era că partidul care deține funcția de președinte al Consiliului Județean primește automat și funcția de prefect, ulterior ceva s-a schimbat în favoarea PNL.

Altfel nu se explică de ce în județe-cheie pentru PSD (Oltul sau Gorjul, de pildă), PNL a obținut funcția de prefect.

Liberalii își adjudecă două mari județe din Ardeal: Clujul și Bihorul, acolo unde lideri PNL cu mare greutate, Emil Boc și Ilie Bolojan, conduc autoritar de mandate bune.

PNL va avea prefect și în aceste două județe, consfințind practic dominația totală liberală în Ardeal, mai ales în fiefuri consacrate prin victorii obținute de mulți ani în toate tipurile de alegeri.

O altă mare victorie a PNL în Ardeal este câștigarea funcției de prefect în județele Mureș și Maramureș. În Mureș, abonat la această funcție era UDMR, dar acum liberalii au reușit să preia și acolo controlul.

Flutur, stăpân absolut peste Bucovina

UDMR a primit, la schimb, funcția de prefect în Arad, un județ important pentru comunitatea maghiară, la granița cu Ungaria.

Tot în Ardeal, PNL a mai dat o lovitură: funcția de prefect al Sibiului, județul de unde provine președintele Klaus Iohannis.

Să nu omitem din discuție un alt județ important din Ardeal, unde PNL a obținut și aici funcția de prefect: Alba. Acesta a fost fieful lui Mircea Hava, actual europarlamentar liberal.

Nu în ultimul rând, PNL a primit și funcțiile de prefect în alte două județe importante din Transilvania. Brașov, cel mai important centru economic din zona centru, și Hunedoara, zonă puternic industrializată, aflată la nord de Oltenia, dincolo de Carpații Meridionali.

Dacă adăugăm la toate acestea și obținerea prefecturii din Suceava, unde de asemenea domină politic de mulți ani Gheorghe Flutur, un alt ”greucean” liberal din partea de nord a țării, devine tot mai clar planul PNL.

Transilvania, calul de bătaie

Astfel, conștienți de pierderea unei cote de electorat din cauza asocierii cu PSD la guvernare, liberalii vor paria masiv pe investiția politică în acele zone unde au deja controlul de foarte multă vreme.

Un scor foarte bun în județe din Transilvania, la viitoarele alegeri, mai ales la scrutinul local (care dă tendința despre ce va fi la parlamentare și prezidențiale) va putea compensa din eventualele daune produse de coaliția stânga-dreapta, care afectează mai puțin PSD și mai mult PNL.

Cîțu și Vîlceanu, tandem anti-PSD în Oltenia

Cîțu și Vîlceanu, la Târgu-Jiu

În paralel, PNL vrea să-și mărească șansele în zone dominate de PSD, mai ales după ce Florin Cîțu și Dan Vâlceanu au devenit piese grele în conducerea partidului.

Cîțu e din Vîlcea, iar Dan Vîlceanu din Gorj, ambele județe vecine în regiunea Oltenia cea controlată de PSD, prin Lia Olguța Vasilescu (Dolj) și Paul Stănescu (Olt).

PNL a obținut prefecții de la Gorj și Dolj, semn că liberalii vor să parieze aici pe cartea secretarului general Dan Vîlceanu și pe influența lui Gigel Știrbu la Olt, în încercarea de a contrabalansa puterea PSD din Oltenia.

Totuși, e greu de crezut că PNL va răsturna scorul în celelalte trei județe din Oltenia unde PSD a fost votat masiv la toate tipurile de alegeri: Dolj, Olt și Mehedinți.

Investițiile locale, cheia viitoarelor alegeri

Ilie Bolojan și Emil Boc

Pariul PNL pentru acele fiefuri pe care le domină de ani buni are sens și din punct de vedere al rezultatelor administrației locale conduse de liberali.

Investițiile așteptate prin PNRR vor fi dirijate masiv de Guvernul Ciucă spre aceste zone, măcar în prima parte a mandatului său – vezi proiectul metroului de la Cluj sau autostrada Moldovei pentru care luptă intens Gheorghe Flutur, din Suceava.

Practic, PNL va juca aproape totul pe cartea de tip Boc-Bolojan-Flutur, adică pe mâna acelor lideri liberali locali sau regionali care pot obține rezultate foarte bune în alegerile locale din 2024, mai ales dacă vor primi alocări bugetare însemnate care să le confirme faima de buni administratori.

Cu investiții palpabile pentru comunitățile locale, votanții PNL dezamăgiți eventual de alianța cu PSD vor putea trece cu vederea ”trădarea” dreptei, dacă se vor putea bucura de binefacerile concrete ale guvernării.

Bucureștiul, în mâna nimănui

Nicușor Dan și Clotilde Armand

Liberalii sunt conștienți că, în afară de a face ”breșe” de tip Gorj-Dan Vîlceanu în Oltenia, nu vor putea înclina masiv balanța în favoarea lor în sud-estul României, acolo unde PSD va reclama fără doar și poate victoria în alegerile din 2024.

O miză nedecisă rămâne Capitala, cea care va avea un cuvânt greu de spus în economia alegerilor parlamentare.

În București, toate partidele stau slab. PSD – după pierderea alegerilor de către Gabriela Firea, PNL – după ce noua conducere i-a întors spatele lui Nicușor Dan, pariind pe Ciprian Ciucu, și USR – prin proasta gestionare a Bucureștiului; consilierii locali, deși sunt cei mai numeroși, nu au produs nimic concret în favoarea bucureștenilor, după epoca Firea.

Foarte probabil că dezamăgirea electoratului din Capitală se va deconta și în scorul mai slab al USR la viitoarele alegeri. La fel se profilează situația în Timișoara, cu Dominic Fritz.

În București însă, USR rămâne încă în cărți prin Clotilde Armand. Șefa de la Sectorul 1 a pornit un război cu compania de salubritate, care a nemulțumit masiv populația din sector, dar ea nu a pierdut la imagine, deoarece miza conflictului era una legitimă: reducerea cheltuielilor plătite de cetățeni pentru bugetul de salubritate, considerat prea mare.

 

Cum s-au împărțit funcții de prefecți în coaliție

– PSD: București, Neamț, Bacău, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Bistrița-Năsăud, Timiș, Vrancea, Caraș-Severin, Dâmbovița, Giurgiu, Iași, Prahova, Galați, Brăila, Ialomița, Ilfov, Satu Mare.

– PNL: Maramureș, Cluj, Bihor, Alba, Sibiu, Suceava, Constanța, Mureș, Argeș, Călărași, Hunedoara, Brașov, Teleorman, Botoșani, Gorj, Buzău, Olt, Vaslui.

– UDMR: Arad, Covasna, Harghita, Sălaj.

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.