ALERTĂ. UE cere vaccinarea urgentă cu doza 3 și carantină pentru țările cu sub 80% populație vaccinată
Uniunea Europeană a avertizat miercuri cu privire la o creștere dramatică a numărului de spitalizări și decese din cauza covid-19 în următoarele două luni, dacă nu se adoptă măsuri drastice pentru a limita pandemia, relatează El Pais.
Bruxelles-ul solicită în mod expres accelerarea campaniilor de vaccinare, impunerea de restricții sociale în țările cu mai puțin de 80% din populație vaccinată și administrarea a încă o doză tuturor celor peste 40 de ani care primiseră deja vaccinul. .
„Dozele de rapel ar trebui să fie disponibile întregii populații adulte, cu prioritate persoanelor peste 40 de ani”, a îndemnat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Solicitarea liderului comunității vine după publicarea, miercuri, a noii analize de risc pentru covid-19 elaborată de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC, conform acronimului său în limba engleză).
ECDC anticipează că „povara bolii (spitalizări și decese) va fi foarte mare în decembrie [2021] și ianuarie [2022], cu excepția cazului în care măsurile de sănătate publică sunt implementate în combinație cu un efort continuu de creștere a vaccinării întregii populații”.
Creșterea contactelor sociale, mai ales în perspectiva vacanțelor de sfârșit de an, ar putea plasa toate țările într-o situație de mare risc, potrivit noii analize a agenției.
Directorul ECDC, Andrea Ammon, recomandă o doză de rapel pentru toți adulții, cu prioritate pentru cei peste 40 de ani.
Recomandările ECDC nu sunt obligatorii pentru guvernele UE, dar sunt folosite pentru a lua decizii de sănătate. În septembrie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat o a treia doză pentru populația cu imunitate slabă.
Analiza ECDC concluzionează că „situația epidemiologică s-a deteriorat în ultimele săptămâni în majoritatea țărilor UE”.
Agenția subliniază că deteriorarea este mai mare în țările cu rate scăzute de vaccinare sau unde puncțiile progresează lent. Dar avertizează că rata de vaccinare pare să fi atins vârful în majoritatea țărilor „și se observă o agravare epidemiologică chiar și în țările cu rate mai mari de vaccinare”.
Agenția europeană atribuie înrăutățirea situației răspândirii variantei delta a virusului, care este acum cea dominantă în Europa și a cărei capacitate de contagiune este cu până la 60% mai mare decât cea a variantelor anterioare.
La aceasta se adaugă faptul că virusul gripal și-a revenit la rata normală de contagiune în această iarnă, după declinul pe care l-a înregistrat în primele etape ale pandemiei în 2020 și 2021.
În momentul actual, ratele de vaccinare realizate nu par suficiente, potrivit Bruxelles-ului, pentru a limita o nouă creștere a covid-19. Doar 65% din populația totală a primit dozele primei runde de vaccinare, iar în mai multe țări din UE aceasta nu a ajuns la 50%.
Raportul ECDC insistă asupra faptului că vaccinurile administrate își realizează efectele scontate: prevenirea contagiunii de a provoca boli grave sau deces.
Studiile citate de agenție conduc la concluzia că fără vaccinuri numărul deceselor și al spitalizărilor ar fi fost triplu. Însă agenția recunoaște că eficacitatea puncției, aproape de 80%, poate scădea ușor în timp, mai ales la persoanele cele mai vulnerabile.
Agenția europeană recomandă ca imunitatea să fie întărită prin administrarea unei a treia doze la șase luni după finalizarea regimului inițial. Și avertizează că majoritatea spitalizărilor din următoarele săptămâni vor fi, de fapt, persoane care nu au fost vaccinate.
Pe de altă parte, Suedia a anunțat miercuri că va începe să injecteze o doză de rapel a vaccinului împotriva coronavirusului pentru a preveni avansarea acestuia.
Țara, care nu a cunoscut un nou val de infecții, spre deosebire de vecinii săi, este totuși îngrijorată că acest lucru i s-ar putea întâmpla.
Până acum, Suedia a oferit o doză de rapel de vaccinuri ARNm persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.
„Ne confruntăm cu o iarnă incertă”, a declarat ministrul Sănătății, Lena Hallengren. Agenția suedeză de sănătate s-a asigurat că aceste doze de rapel pot fi injectate la șase luni după a doua doză, începând cu cei peste 50 de ani.