Alţi scriitori germani cu tinereţe nazistă

iulie 3, 2007 0

Un articolas bun care da o prima idee, macar prin multimea link-urilor (nu stiu germana, dar poate ma lamuriti voi mai mult) despre dimensiunea noilor scandaluri cu trecutul nazist (membrii de partid) al unor scriitor germani. Gunter Grass a dat tonul cu adolescenţa sa nazista, scandal care a funcţionat perfect şi ca motor de marketing pentru noua sa carte publicată. Noi nume au aparut acum şi cel mai întristător este pentru mine cel al lui Martin Walser.

Clocot este un roman absolut extraordinar. Povestea unui prof german plecat cu bursă în America. Nu găsiţi bullshituri despre adaptarea culturală dificilă şi altele. Ci un ritm lent şi pătrunzător care fotografiază bărbatul în criză virusat bine de visul umanist. Fuck, scriu ca un critic boşorog, scuzatz. Dar textul merită.

Walser are un precedent. Scandalul de acum cîţiva ani cu romanul „moartea unui critic”, plin, după spusele unora de clişee antisemite, avînd în centru un personaj care semăna prea mult cu celebrul critic Marcel Reich-Ranicki. Nu l-am citit dar, din păcate, cu aceste noi dezvăluiri, lucrurile se leagă. Clocot rămîne însă un roman fenomenal. Cu toate agitaţiile astea noi (de fapt, reluări ale unor poveşti relatate pînă acum cu sintagma prudentă „se spune” ) mi-a venit să-l recitesc. În rest, n-aş vrea decît să citesc de la vreunul din cei „daţi de gol” cum e să ţii 60 de ani un secret care te-ar fi putut distruge de atîtea ori.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.