Ana Birchal, apel disperat către Stelian Ion: ”Opriți amnistia și grațierea! Cei aflați în pușcărie pot scăpa”

Ana Birchal, apel disperat către Stelian Ion: ”Opriți amnistia și grațierea! Cei aflați în pușcărie pot scăpa”

aprilie 8, 2021 0

Ana Birchall, fost ministru al Justiției care a cunoscut din interior forța mafiei ”roșii” cu care s-a luptat la baionetă, nu înțelege de ce Stelian Ion, succesorul său și al lui Cătălin Predoiu în funcție, nu acționează tranșant pentru a preveni atacuri de tipul celor declanșate de CCR la adresa justiției chiar în aceste zile.

Într-o nouă postare pe pagina sa de socializare, Birchall îi cere lui Stelian Ion să renunțe la ”beția” declarațiilor și să ia taurul de coarne pentru a stăvili un dezastru în derulare.

  • ”Sper totusi ca domnul ministru Ion sa iasa din betia declaratiilor cu care tot bate campii public si sa inteleaga ca daca nu se modifica urgent legislatia, decizia CCR de ieri are efectele pe care amnistia si gratierea, laolalta, le-ar produce practic!”, afirmă Ana Birchall.

Mesajul disperat al Anei Birchall adresat lui Stelian Ion

  • ”Am tot scris ieri despre decizia CCR privind hotararile in materie penala, aceasta decizie CCR care actioneaza ca o adevarata nucleara in sistemul judiciar! Am tot sperat ca ministrul justitiei Ion a inteles, faptic NU doar declarativ, cat de grave sunt efectele acestei decizii CCR care practic duce fie la prescriptia faptelor, fie la eliberarea din inchisoare a celor încarcerati în baza unor hotărâri definitive dar nemotivate si care de ieri au temei legal pentru a formula, cu sanse de reusita, o contestatie la executarea pedepsei si a se constatare nelegalitatea mandatului de executare. Cu alte cuvinte vor ieși din inchisoare!
  • Din pacate ministrul justitiei arata ca NU a inteles nimic din decizia de ieri a CCR pe care o trateaza cu iresponsabilitate cand afirma ca asteapta mai intai motivarea si numai dupa aceea vede el ce face! Mai mult, observ ca ministrul justitiei iar nu stie carte ca sa realizeze ca decizia de ieri a CCR NU este o decizie de interpretare. Practic din secunda in care se publica decizia CCR art. 400 alin. 1, art. 405 alin. 3 și art. 406 alin. 1 din Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Ce inseamna asta? Exact ce am scris ieri: cei aflati acum in puscarie pot iesi din puscarie, de exemplu. De asemenea, judecatorii vor amana pronuntarile cu riscul ca pana la decizia finala sa intervina prescriptia faptelor, deci cei care incalca legea scapa de raspunderea legala! Tocmai de aceea este estential ca legea sa fie modificata de URGENTA…pana la publicarea in Monitorul Oficial!
  • In ministerul justitiei exista un grup de lucru special infiintat de mine in vara anului 2019 pentru modificarea legislatiei in acord cu deciziile CCR, grup de lucru in care, alaturi de specialistii din minister, sunt reprezentate CSM, Inalta Curte, Ministerul Public etc, practic sunt reprezentate toate institutiile cu atributii in justitie. Cu acel grup de lucru domnul ministru Ion trebuie urgent sa lucreze si sa vina cu modificarea legislativa necesara INAINTE de publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, cu atat mai mult cu cat inteleg ca la MJ exista inca din decembrie un proiect trimis de CSM si care daca ar fi fost tratat cu seriozitate de Stelian Ion alta ar fi fost situatia astazi. Ideea lui Stelian Ion ca mai intai așteaptă motivarea deciziei CCR și abia apoi vede el cum o să modifice Codul de Procedură Penală este pur si simplu iresponsabila aruncand in aer întreg sistemul judiciar iar pentru acest lucru domnul ministru este direct si personal responsabil!
  • Sper totusi ca domnul ministru Ion sa iasa din betia declaratiilor cu care tot bate campii public si sa inteleaga ca daca nu se modifica urgent legislatia, decizia CCR de ieri are efectele pe care amnistia si gratierea, laolalta, le-ar produce practic!
    P.S. Sper sa nu am dreptate dar cred ca este doar o problema de timp pana cand si in civil, comercial si contencios administrativ se va ridica aceeasi problema de neconstitutionalitate privind pronuntarea hotararilor si a motivarii lor. Tocmai de aceea este critic sa se rezolve urgent criza acuta de resurse umane care exista in justitie!”
Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.