Washington Post: ”10 milioane de americani au restanțe la chirie”. SUA bagă 50 de miliarde $ în ajutoare pentru chiriași

Washington Post: ”10 milioane de americani au restanțe la chirie”. SUA bagă 50 de miliarde $ în ajutoare pentru chiriași

aprilie 8, 2021 0

Administrația Biden a prelungit din nou un moratoriu federal asupra evacuărilor săptămâna trecută, dar hotărârile judecătorești contradictorii, plus dificultatea de a lansa aproape 50 de miliarde de dolari în ajutoare federale ar putea însemna că factura de criză a țării s-ar putea mări mai devreme decât se aștepta oricine, relatează The Washington Post.

Moratoriul federal vechi de un an – care a fost prelungit acum până pe 30 iunie – a împiedicat probabil sute de mii sau milioane de oameni să fie evacuați din apartamentele și casele lor.

Peste 10 milioane de americani sunt în urmă cu plata la chirie, potrivit Moody’s, depășind cu ușurință pe cei 7 milioane care și-au pierdut casele din cauza crizei subprime din 2008.

Însă în ciuda efortului federal fără precedent de protejare a chiriașilor, proprietarii de case au dus moratoriul în instanță. Șase procese și-au făcut drum în fața judecătorilor federali – trei hotărâri în sprijinul interdicției de evacuare și trei care au considerat-o ilegală.

Opoziția față această măsură fără precedent de protecție socială (demarată pe vremea lui Donald Trump) a început când proprietarii din Texas au dat în judecată, în toamnă, susținând că Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și-a depășit limitele în implementarea interdicției de evacuare a datornicilor.

Proprietarii de apartamente au susținut în plângerile lor că au construit și întreținut clădiri de apartamente „cu așteptarea rezonabilă că li se va permite legal să realizeze beneficiul lor prin încasarea chiriei lunare de la chiriași”.

Judecătorul de district J. Campbell Barker a fost de acord cu argumentele lor. „Deși pandemia COVID-19 persistă, la fel și Constituția”, a consemnat el.

Asociația Națională a Constructorilor de Case s-a alăturat proprietarilor din Ohio, într-un alt proces. Judecătorul din acest caz, J. Philip Calabrese, s-a pronunțat și el împotriva interdicției de evacuare, pe 10 martie.

”De ce SUA se confruntă cu o criză a evacuărilor”? Sursa: CNBC

Oficialii Departamentului Trezoreriei au fost ”înarmați” cu ajutor de urgență de aproape 50 de miliarde de dolari pentru chiriașii care au rămas în urmă cu plățile. Acum, funcționarii statului se străduiesc să distribuie banii prin sute de agenții de locuințe de stat, locale, dintre care unele nu au creat încă programe de protecție socială a chiriașilor, mai notează The Post.

Ideea este de a aduce banii către chiriași înainte ca instanțele din toată țara să înceapă din nou procesarea evacuărilor.

Moratoriul nu este o preocupare pentru marea majoritate a proprietarilor de apartamente de ultimă generație, destinate profesioniștilor, deoarece chiriașii lor pot lucra de acasă și sunt mult mai puțin susceptibili să fie șomeri.

Dar el poate echivala cu o catastrofă financiară pentru companiile care găzduiesc muncitori cu venituri mici și moderate, dintre care mulți au fost concediați din industria serviciilor și turismului și nu au fost obligați să plătească chirie de un an.

„Cei care au rămas în urmă cu chiria se numără printre cei mai vulnerabili membri ai societății: sunt mai susceptibili de a fi șomeri, cu venituri mai mici și mai puțină educație”, au scris experții de la Moody’s, în ianuarie.

Pe măsură ce lunile de chirie neplătite se prelungeau, proprietarii au început să depună procese la nivel național, cerând judecătorilor să anuleze interdicția evacuării rău-platnicilor. Trei magistrați au decis acum împotriva ei.

Zeci de interdicții de stat și locale rămân, de asemenea, în vigoare.

Dar la câteva zile după ordinul judecătorului din Ohio a venit o hotărâre mai concretă împotriva moratoriului, când judecătorul de district Mark Norris din Tennessee a decis că prelungirea interdicției a fost ilegală. El a emis un ordin prin care spunea că moratoriul este „inexecutabil în districtul de vest al Tennessee”.

Avocații spun că aceasta este prima hotărâre care poate avea consecințe grave pentru mii de oameni. Peste 19 la sută dintre chiriașii din Tennessee sunt în urmă cu chiria, potrivit Moody’s.

Înștiințare de evacuare

Districtul Norris include Memphis, unde proprietarii au depus peste 13.000 de notificări de evacuare în ultimul an, potrivit Laboratorului de evacuare al Universității Princeton.

Memphis poate fi un caz de testare a impactului atunci când moratoriul expiră la nivel național, cu dosare de evacuare îngrămădite în instanțe.

„Locatarii din vestul Tennessee sunt expuși unui risc imediat”, a declarat Diane Yentel, președinte și director executiv al Coaliției Naționale pentru Locuințe cu Venituri Scăzute.

Deși interdicția CDC rămâne în vigoare și alți judecători au confirmat-o, pentru avocații Departamentului de Justiție, pare un joc din ce în ce mai dificil, fiecare hotărâre adversă eliminând protecția moratoriului pentru chiriașii cu probleme.

Chiriașii sunt deja din ce în ce mai supuși regulilor jurisdicțiilor lor locale, întrucât unii magistrați au oprit complet procesul de evacuare, în timp ce alții permit proprietarilor să depună acte de evacuare sau să finalizeze evacuările din motive care nu au legătură cu pandemia de coronavirus.

Proprietarii instituie, de asemenea, politici foarte diferite unul de celălalt, întrucât unii depun în mod agresiv notificări de evacuare împotriva chiriașilor, chiar și în cazul în care instanțele locale nu procesează cazuri, a declarat Jim Baker, un avocat, citat de ziarul american.

Interzicerea evacuărilor nu este singura strategie de prevenire a acestora. Unele state și municipalități au acordat subvenții chiriașilor care au rămas în urmă, pentru a preveni evacuarea acestora.

Aceste politici aduc un beneficiu suplimentar prin punerea banilor în buzunarele proprietarilor, menținând companiile mai mici solvabile și în mod ideal făcând toți proprietarii mai puțin dornici să evacueze chiriași.

Actele de faliment în rândul companiilor imobiliare au crescut semnificativ în comparație cu anii anteriori.

Așa că avocații chiriașilor și lobbyiștii companiilor de apartamente au sărbătorit deopotrivă atunci când guvernul federal a aprobat aproximativ 46,5 miliarde de dolari în ajutor de închiriere de urgență pentru a fi distribuit chiriașilor și proprietarilor prin sute de agenții și organizații de locuințe de stat.

Dar plata rapidă și eficientă a atâtor bani nu este o sarcină simplă. Unii proprietari au început să spună că nu vor accepta banii din cauza îngrijorării că banii vin la pachet cu multe verigi-problemă.

Departamentul Trezoreriei nu a publicat încă date despre programul de ajutor de urgență pentru închiriere, una dintre numeroasele inițiative de stimulare care utilizează sume de bani fără precedent.

„Văd progrese și asta este încurajator, dar asta nu ne face să stăm liniștiți”, a spus oficialul trezoreriei, potrivit aceleiași surse.

Proprietarii ar trebui să beneficieze, de asemenea, de plățile efectuate de chiriași după ce au primit bani din pachetul de stimulare al Congresului de 1,9 trilioane de dolari.

„Există proprietari care nu vor să ia banii? Sunt sigur că există. Dar lucrăm cu adevărat din greu pentru a construi această încredere în rândul proprietarilor, astfel încât aceștia să vină cu încredere și să participe la acest program”, a adăugat oficialul american citat de The Washington Post.

Dacă banii ajung la chiriașii și proprietarii care au nevoie de aceștia înainte de expirarea interdicției, asaltul evacuărilor poate fi evitat. Dar având în vedere hotărârile judecătorești de până acum, nimeni nu poate spune când se va termina interdicția de evacuare a chiriașilor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.