Ana Birchall despre fuga tovarășului lui Radu Mazăre în Italia: ”Stelian Ion, trezirea!”

Ana Birchall despre fuga tovarășului lui Radu Mazăre în Italia: ”Stelian Ion, trezirea!”

mai 11, 2021 0

Fostul ministru al Justiției care a reușit să-l extrădeze pe Radu Mazăre din Madagascar a comentat pe Facebook știrea prinderii tovarășului ex-primarului din Constanța în… Italia.

Ana Birchal se declară oripilată de felul în care autoritățile române l-au scăpat din mână și pe acest fugar de lux.

Postarea Anei Birchall despre fugarul Sorin Strutinsky

  • Are sens sa intreb de ce oare domnul Sorin Strutinsky (partenerul de afaceri a lui Radu Mazare), condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, s-a predat autorităților din Italia? Raspunsul este simplu: s-a predat ca sa nu fie extradat ca nu degeaba era însoțit de doi avocați, printre care și Cristian di Giusto, cel care i-a reprezentat pe Daniel Dragomir și Alina Bica, două dintre persoanele condamnate definitiv în România și fugiti, tot în Italia.
  • Nu de putine ori am alertat despre „noua reteta” folosita de fugari pentru a scapa de executarea in Romania a pedepei cu inchisoarea si de returnarea prejudiciului cauzat statului roman!
  • Am propus solutii de modificare urgenta a legii precum si necesitatea reluarii dialogului inceput de mine in vara anului 2019 cu Comisia European si Consiliul asupra eficientei mandatului european de arestare! Din pacate la MJ nu s-a facut nimic si, in afara de niste declaratii belicoase, pe fond contina sa nu se ia nicio masura care practic sa stopeze acest fenomen al fugarilor!
  • In timp ce ministrul justitiei doarme in front, fugarii continua sa rada in nas autoritatilor din Romania si se „predau” cand stiu ca nu sunt sanse sa fie adusi acasa! Apropo, de Bica, Dragomir si ei „predati de buna voie tot in Italia” se mai aude ceva???

Reiau ce am spus si in martie, lucru valabil si astazi! Poate totusi si ministrul justitiei se trezeste si vine cu masuri si fapte concrete ca de declaratii cu iz de PR personal s-a cam saturat lumea! Share, sa se stie adevarul! Link la articole in primele comentarii!

„Așa cum am mai spus, în ultima vreme s-a dezvoltat o nouă rețetă perfecționată de persoanele condamnate definitv care fug din țară înainte de punerea în executare a hotărârilor judecătorești.
În contextul în care este rezonabil să asumăm că această practică, această rețetă a fugarilor va continua să fie practicată consider că este absolut necesar ca ministerul Justiției (care are drept de inițiativă legislativă) să vină urgent cu o propunere de modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță, să aplice din oficiu și o măsură preventivă, precum interdicția de a părăsi țara de exemplu. Așa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate măsurile, inclusiv cu modificări legislative urgente, care se impun acasă (de exemplu de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurință, măsurile precum controlul judiciar, interdicția de a părăsi țara, consemn la frontieră etc.) tocmai pentru a preveni fuga din țară până la rămânerea definitivă și punerea în executare a unei hotărâri judecătorești! În 2019 începusem demersurile pentru astfel de modificări și clarificări legislative!
Trebuie reținut faptul că în acest moment măsurile preventive pot fi dispuse și de către instanță, în timpul judecății, la cererea Parchetului, în condițiile și scopurile prevăzute de lege. Astfel de măsuri pot fi dispuse și din oficiu, de exemplu „împiedicarea inculpatului să se sustragă de la judecată” (care nu este egală cu „împiedicarea inculpatului să se sustragă de la executarea pedepsei”). Problema practică învederată de mulți judecători este dată de faptul că o astfel de faptă nu poate fi prezumată de judecător, „fără nicio probă sau indiciu” cu atât mai mult cu cât majoritatea fugarilor, dacă nu toți, se prezintă personal în timpul procesului la toate termenele de judecată. Tocmai de aceea consider că ministrul Justiției are obligația să vină în regim de urgență cu această modificare legislativă pentru a da atât procurorilor cât și judecătorilor TOATE instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară înaintea unei hotărâri judecătorești definitive!
În caz contrar cei certați cu legea vor continua să fugă din țară, vor continua să râdă în nas autorităților române din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul român vă cheltui resurse financiare importante FĂRĂ să îi aducă înapoi în țară să își execute pedeapsa, așa cum ar fi legal!”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.