Cuplul Barna-Ghinea, pe mâna DNA? Ambii au lucrat la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș

Cuplul Barna-Ghinea, pe mâna DNA? Ambii au lucrat la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș

mai 11, 2021 2

UPDATE. „Dacă se va porni urmărirea penală împotriva mea, evident mă voi retrage. (…) Principiile pe care le susțin, fără penali în funcții publice, voi continua să le susțin și reprezintă o valoare și un crez cu care am venit în politică și cu care voi continua să fac politică în România. Am solicitat notă de constatare de la DLAF„, a declarat Barna, într-o prima reacție publică după ce a fost reclamat la DNA.

Vicepremierul Dan Barna e reclamat la DNA pentru posibila săvărșirea a unor fapte penale. E vorba de povestea mai veche a felului în care au fost cheltuite fondurile europene, pe vremea în care Dan Barna era expert în proiecte cu bani europeni

Cristian Ghinea este ministrul Fondurilor Europene, funcție pe care a ocupat-o și în Guvernul Cioloș. Jurnaliștii de investigații au dezvăluit că Ghinea a ajutat firma lui Dan Barna să ia bani europeni chiar când actualul vicepremier era secretar de stat la Fonduri Europene.

Newsweek scrie că vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Anti-Fraudă le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016.

DLAF nu menționează că este vorba de “4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor)”.

Dan Barna a fost expert în ambele proiecte, iar sora sa a fost manager al unei structuri de economie socială.

Potrivit surselor Newsweek România, actualul vicepremier este cu siguranță vizat de documentația trimisă de DLAF la DNA.

Pe de altă parte, nu este sigur că sora sa ar fi în aceeași situație, potențialul conflict de interese dintre rude nefiind neapărat sancționat de legislația românească.

Sursele Newsweek România, însă, mai arată ceva care poate însemna finalul carierei publice a lui Dan Barna, dacă se va dovedi suficient de solid pentru DNA: unele dintre activitățile asumate de către Dan Barna în proiecte nu au fost efectuate, dar pentru aceste activități s-au solicitat la rambursare fonduri europene.

Mai mult, potrivit acelorași surse, ar fi indicii că unele date personale care au fost folosite în proiecte sunt false, cu asumarea sub semnătură pentru rambursarea fondurilor UE.

Și mai grav, ar exista persoane care nu recunosc că ar fi interacționat vreodată cu experții din proiecte, deci ar exista documente care conțin date nereale cu privire la angajarea unor persoane și documente nereale privind activitățile desfășurate în cadrul proiectelor, precum și documente privind plata drepturilor salariale, având ca rezultat obținerea pe nedrept a unor finanțări nerambursabile.

Newsweek România a scris, în exclusivitate, că reglementările europene arată fără dubiu că, în proiectul în care Dan Barna a fost expert iar sora sa a primit bani, era vorba de conflict de interese.

În plus, Newsweek România a arătat, de asemenea în exclusivitate, că fostul și actualul ministru Ghinea a ajutat firma lui Dan Barna să ia bani europeni chiar când actualul vicepremier era secretar de stat la Fonduri Europene.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
2 comments on “Cuplul Barna-Ghinea, pe mâna DNA? Ambii au lucrat la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș
 1. Avatar

  Costel

  Ar fi o palma ptr. romani, ca aceste persoane sa aiba probleme in justitie cu fonduri europene

  mai 11, 2021 Reply
 2. Avatar

  Tapi Catalin

  Lui Barnă i-ar prinde bine, că acolo sunt … băieții și Ghinea e un hâtrâu , ce poate da in veselie, lucrând ca Dragnea.

  mai 11, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.