ANALIZĂ. ”Clotilde și Codruța” – visul României abandonate. Primăria Capitalei sau șefia USRPLUS, unde se va opri șefa de la Sectorul 1?

ANALIZĂ. ”Clotilde și Codruța” – visul României abandonate. Primăria Capitalei sau șefia USRPLUS, unde se va opri șefa de la Sectorul 1?

iunie 14, 2021 0

Clotilde Armand își trage sufletul. Nu a mai postat pe pagina sa de socializare de trei zile, ceea ce e mult pentru o ”sursă” care și-a obișnuit fanii cu pulsul zilnic al informației.

Ultima sa postare, din 11 iunie, este un fel de bilanț al luptei sale împotriva curentului general.

Este o tragere de linie corectă. Până la proba contrarie, Clotilde Armand nu poate fi bănuită că face doar un joc de scenă pentru a poza în eroina luptei cu mafia.

Pe fond, încercarea ei de a face lumină în afacerile pe bani publici din Sectorul 1 și a schimba ce costă mult cetățeanul (vezi costul salubrității ROMPREST) este justificată.

Pentru mulți, inclusiv pentru unii dintre colegii săi de guvernare (liberali), inclusiv din USRPLUS, ce face Clotilde Armand nu e ”politică”, pentru că politica e arta compromisului, nu a spectacolului total.

Într-adevăr, nu întotdeauna cine este mânat de bune intenții și se ia la trântă onest cu cei care se opun schimbării în bine are, la final, un bilanț pozitiv, în favoarea binelui general.

Je suis, Clotilde!

Clotilde Armand se află acum la începutul unui drum în care voința de schimbare vine la pachet cu riposta unui conglomerat greu de spart.

E și logic, într-un fel, ca toți cei care au lucrat ”în armonie” cu sistemul administrativ așa cum a fost el înainte (partide, funcționari, grupuri de interese, cetățeni simpli, presă afiliată) să ”faulteze” o acțiune de curățenie generală de tipul celei pornite de primărița din cel mai prosper teritoriu al Capitalei.

Prin urmare, nu e chiar o tragedie că planul lui Clotilde Armand este sabotat din toate direcțiile, inclusiv prin presa majoritar aliată ”sistemului” foarte generos plătit din impozitele cetățenilor de la Sectorul 1.

Sigur, nu e comod. Dar asta e calea aleasă de primarul votat de oameni.

Și până când nu va exista o altă opțiune a locuitorilor din Sectorul 1, Clotilde are mână liberă să joace totul pe această  carte – dacă asta este opțiunea ei politică.

Portret de luptător

Prețul plătit e vizibil deja: atacuri în avalanșă la adresa ei, gunoi rămas pe stradă, vacarm general într-un oraș și-așa foarte poluat fonic și pe alte paliere etc.

Dar nicio boală grea nu se tratează simplu și fără durere. De multe ori, să suporți suferința de moment e cale sigură pentru vindecare.

De moment, oamenii din Sectorul 1 îi dau credit lui Clotilde Armand. În fond și la urma urmei, ce vrea ea?

Mai puțini bani risipiți în contracte scumpe? Mai multă transparență în cheltuirea banului public? Mai puțini profitori de partid? Mai multă competiție curată? 

Bun, vor spune unii, și Kovesi a vrut la fel. A asumat șefia DNA cu miza ”fără mamă, fără tată”. Iar la final, a fost aruncată peste bord de mai toată clasa politică.

Va păți Clotilde Armand la fel?

Nu este exclus. Dar până una-alta, ea are creditul majorității. Și politice, în Consiliul local, și civice, în suportul social.

Prințesa războinică

Interesant e că, deși performanța administrativă nu poate fi bifată încă de Clotilde Armand, cea de imagine e clară.

La postările sale apar deseori imagini în care este asemănată cu Kovesi, cu luptătoarea Xena sau cu o altă zeiță a dreptății. 

Până să aflăm dacă Clotilde Armand este sau nu un primar bun, știm deja că este un lider și mai puternic. Cu o imagine mai pronunțată de luptătoare pentru binele comun.

Se prea poate ca, de-a lungul mandatului său la Sectorul 1, Clotilde Armand să ajungă nepopulară printre cei care au votat-o în 2020.

Dar la fel de bine e posibil ca ea să devină foarte populară în restul Capitalei, la celelalte sectoare.

Este asta o trambulină pentru o viitoare candidatură la Primăria Capitalei împotriva lui Nicușor Dan, fostul său prieten de familie? 

Răspuns. DA!

Așa arată poza momentului. Nu casele de sondare a opiniei publice o definesc, ci percepția publică la nivel empiric.

Palatul Victoria? Cotroceniul? Sau Primăria Capitalei?

Clotilde Armand și-a depus deja candidatura la multe poziții mai importante chiar decât funcția de primar de sector pe care o ocupă (încă) în prezent.

E posibil ”să-și rupă gâtul”, cum se spune în viața reală atuncă când ratezi un obiectiv, dar în acest moment al destinului său politic șefa de la Sectorul 1 devine pe zi ce trece un rival pentru mulți: pentru Nicușor Dan, pentru Dan Barna și Dacian Cioloș și chiar, de ce nu, pentru Florin Cîțu ca prim-ministru sau președintele Iohannis?

Place sau nu multora, asta a construit până acum Clotilde Armand, via funcția de primar la sectorul 1. Poate că nu și-a propus astfel de ținte, că a dorit și vrea sincer să schimbe în bine soarta parohiei sale politice, dar asta rezultă din bătălia sa cu toată lumea.

Suntem însă abia în 2021. Până în 2024, mai sunt trei ani, în care se pot schimba multe. Dar în clipa aceasta, Clotilde Armand este ”aleasa inimilor” multor români care au văzut în Laura Codruța Kovesi colacul de salvare al României curate.

Sunt mulți oameni care s-au văzut învinși, după ce fosta șefă a DNA a fost ”mazilită” prin brațul politic al lui Tudorel Toader, și care văd acum în Clotilde Armand același profil de lider salvator. 

”Clotilde și Codruța” – este doar una dintre imaginile create de fani în rețelele de socializare. Dar totodată și visul României abandonate care credea, în vremuri #Rezist, într-o altfel de Românie.

Clotilde Armand a devenit acum noua ”ambasadoare” a acestui val social.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.