Anchetă explozivă: Protejatul lui Coldea, afaceri bănoase în Ucraina. Legăturile companiei CryptoData cu Rusia

Anchetă explozivă: Protejatul lui Coldea, afaceri bănoase în Ucraina. Legăturile companiei CryptoData cu Rusia

martie 13, 2024 0

CryptoDATA, compania controlată de Ovidiu Toma, ar fi implicata direct în razboiul din Ucraina, potrivit unei anchete realizate de Solidnews.

Se pare că în conflictul de la granița României a apărut un câmp de luptă în care tehnologiile de criptare și criptomonedele joacă un rol esențial. Ambele părți implicate în război ar angaja mercenari care ar fi plătiți generos în criptomonede, iar aceste active digitale oferă anonimat, ceea ce face dificilă găsirea celor implicați.

Când sunt capturate colete, echipamente, sau persoane în Ucraina, s-ar găsi și aceste dispozitive criptate, care reprezintă nu numai canale de comunicare sigure, ci și portofele de criptomonede folosite pentru a transfera fonduri către mercenari.

O poza demonstrativa cu o astfel de “captura” – se pot identifica telefoanele si laptopurile CryptoData, alaturi de armele mercenarilor:

Imagine

Dispozitivele criptate folosite în conflict ar fi fabricate de compania condusă de Ovidiu Toma, CryptoDATA, dar potrivit solidnews, sunt utilizate și in Africa, sau în Orientul Mijlociu. Potrivit anchetei, laptopuri CryptoDATA au fost introduse ilegal in Ucraina încă din luna decembrie a anului 2021, deci cu doar câteva luni înainte de începerea războiului.

Imagine

În plus, pe site-urile de vânzări online din Rusia există numeroase produse de la CryptoDATA. Ar exista și parteneriate pentru promovare între CryptoDATA și firme din Rusia. Spre exemplu, pe pagina de Instagram a afaceristului rus Andrej Gun, este etichetat si Ovidiu Toma, într-o postare în care se promoveaza un laptop CryptoDATA.

Practic Ovidiu Toma, protejat al fostului adjunct din SRI Florian Coldea, este cel care ar alimenta mașinăria de război din Ucraina.

Familia finului lui Coldea, afaceri dubioase cu criptomonede. Uzină de bitcoin într-o spălătorie auto

În urmă cu câteva săptămâni, Florian Coldea a luat parte la festivalul UNTOLD organizat în Dubai. La aceeași masă a stat Ovidiu Toma, patronul Cryptodata, dar și alte personaje controversate, printre care bărbat care vorbea cu accent moldovenesc, pe numele său de cod “Nea’ Marian”. Bărbatul s-ar fi lăudat chiar în acea seară cu faptul că este mercenar, arată ancheta solidnews. El ar fi originar din Transnistria, și ar fi mana dreapta a lui Toma si Coldea, și s-ar ocupa de recrutat mercenari pentru a lupta in Ucraina, Congo si Somalia.

Aceeași anchetă dezvăluie și faptul că există un contract prin care CryptoDATA cumpăra, în decembrie 2023, jucarii de la un furnizor din Ucraina.

Mai exact: figurine cu Vladimir Putin în valoare de 375.000 de dolari. Cele 250.000 de jucarii au fost livrate, conform contractului, la inceputul anului 2024, la sediul CryptoDATA din Voluntari, Ilfov.

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.