Andrei Caramitru dezvăluie trecutul antiromânesc al Bisericii Ortodoxe. ”Lista marilor albi e cumplită!”

Andrei Caramitru dezvăluie trecutul antiromânesc al Bisericii Ortodoxe. ”Lista marilor albi e cumplită!”

octombrie 14, 2021 4
Cine au fost marii albi? Care e istoria reala a BOR – cine a condus-o?
Primul patriarh a fost de abia la 1925 (ca deh a durat pana a scăpat statul de greci din Istanbul si alți străini care controlau de fapt biserica, care numai “românească” nu era).
Lista marilor albi e următoarea si e cumplită:
Miron Cristea, 1925-39. Înainte sa fie patriarh a semnat un text împotriva unirii Transilvaniei cu România in care își declara obedienta fata de Budapesta. A fost pus – ca patriarh – si in poziția de prim-ministru (!!!) si a introdus atunci legislația anti-semită care a permis persecuția si holocaustul. O minunăție de om.
Nicodim Munteanu, 1939-48. A susținut direct mișcarea legionară
Justinian Marina, 1948-77 – “Patriarhul Roșu”. A colaborat direct cu regimul stalinisto-comunist si a organizat distrugerea bisericii greco-catolice si preluarea prin furt, in colaborare cu comuniștii, a întregului lor patrimoniu (marii episcopi greco-catolici au fost omorâți in temnițe in perioada aceea). Un mic text scris de el, ca exemplu: „Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. Christos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Christos este sovietic!”
Iustin Moisescu, 1977-86. Inițial legionar. După – preluat de comuniști – a ajuns Deputat in Marea Adunare Nationala din anii 50 si “promovat” ca mare alb al BOR. Conform Comisiei Prezidențiale pentru pentru analiza dictaturii comuniste – a fost colaborator al Securității. Conform istoricilor, “avea o proasta reputație de politruc”. A fost total indiferent demolării bisericilor sau întemnițării unor mari preoți (de ex. Calciu-Dumitreasa)
Teoctist Arpașu, 86-2007. Membru al Mișcării legionare, a participat la Progromul din Bucuresti. După s-a asociat rapid cu Comuniștii (in 47 sinodul i-a retras rangul de arhimandrit din cauza poziției pro-comuniste). Colaborator al Securității, a stat sub aripa celuilalt securist Iustin Moisescu. Nu s-a opus demolării bisericilor. La revoluție, DUPĂ ce Ceaușescu a tras in oameni in Timisoara, Teoctist îi trimite scrisoare de susținere publica. A fost extrem de contestat după revoluție, s-a retras un pic dar si-a terminat mandatul, totul a fost ok
– Din 2007, actualul, pe care îl cunosteti.
Exista o tema importantă aici – legionari si sau/comuniști si securiști. Anti-democrație si occident. Toți. De la începuturi.
Sursa: Andrei Caramitru/Facebook
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.