Italia taie în carne vie cu antivacciniștii: certificatul COVID devine obligatoriu pentru angajații de la stat și privat

Italia taie în carne vie cu antivacciniștii: certificatul COVID devine obligatoriu pentru angajații de la stat și privat

octombrie 15, 2021 0

Începând de astăzi, 15 octombrie, toată lumea din Italia va trebui să aibă și să prezinte la locul de munca certificatul verde care atestă vaccinarea anti-Covid, recuperarea cu succes de la infecție sau negativitatea unui tampon.

Sunt vizati de aceste noi reguli 14,6 milioane de angajați de la companii private, peste 3 milioane milioane de angajați la stat și aproape 5 milioane de lucrători independenți.

În total, aproape 23 de milioane de cetățeni, cam cât populația României.

Green Pass va fi obligatoriu la locul de muncă, cine nu respectă deciziile acestui decret semnat zilele trecute de premierul Mario Draghi riscă amenzi picante.

Lucrătorii care comunică că nu posedă permisul verde sau care nu au unul în momentul accesului la locul de muncă vor fi considerați imediat absenți nejustificați până la prezentarea certificatului.

După cinci zile de absență nejustificată „relația de muncă este suspendată și nu sunt datorate salarii și alte taxe sau remunerații către angajat”. Angajatorul care nu verifică respectarea regulilor privind permisul verde riscă o sancțiune de la 400 la 1000 de euro.

 

Muncitorul care accesează munca fără permis verde este sancționat cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.500 de euro.

După cum observăm, sancțiunile sunt severe și sunt chiar mai mari cu 50 % pentru lucrători decât pentru angajatori.

Până in prezent doar 2,5 milioane de muncitori din Italia nu sunt vaccinati.

Reamintim faptul că in weekendul trecut,fortele de ordine din Peninsulă au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a împrăștia sute de protestatari care au manifestat in capitata Italiei împotriva deciziei Guvernului – o premieră în Europa – de a impune certificatul verde Covid obligatoriu pentru toţi muncitorii.

Se anunță un weekend de proteste in piețele din marile orașe italiene pentru a ridica obligația permisului verde.

Astăzi, de la ora 5 dimineata, mai multi lucratori din porturile italiene Genova,Trieste si Palermo,au ieșit la protest,acestia cer guvernului
sa amâne obligația permisului Green Pass până la 30 octombrie.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.