Andrei Plesu. SCAUNUL. Mircea Vasilescu

mai 4, 2009 0

E o poveste care merita sa devina folclor:
„Dl. Andrei Pleşu stătea în capul mesei la toate sacrosanctele noastre şedinţe care aveau loc vinerea, de la ora 11.00. Când a devenit ministru de Externe şi – bineînţeles – nu mai avea timp să vină la redacţie, scaunul domniei sale a rămas gol.
Era un fel de consemn tacit şi firesc între noi – nimic „solemn” ori „ierarhic”, ci doar un mod de a exprima faptul că absenţa d-lui Andrei Pleşu din redacţie e temporară: mandatul i se va încheia şi tot la noi o să revină, n-aveam niciun dubiu. ”
&
„Întrucât uneori ne mai vizita, la şedinţe, vreun colaborator apropiat, nu ne mai ajungeau scaunele. Aşa că, într-o asemenea împrejurare, Alex. Leo Şerban s-a aşezat pe scaunul directorului fondator, motivându-şi gestul cu un aer fatal: „Ce să fac? N-avem destule scaune. Şi apoi, cât o să mai stea neocupat scaunul ăsta?”.
În acel moment, am simţit impulsul să „reglementez” situaţiunea, să „introduc o procedură”, astfel încât să fie clar pentru toată lumea „cât va mai sta neocupat” scaunul cu pricina. Aşa că am printat repede, pe o foaie A4, cu fonturi mari, răspunsul la întrebarea lui Leo, şi am prins foaia cu ace de spătarul scaunului.
Aşa încât, pe toată perioada mandatului de ministru de Externe al d-lui Andrei Pleşu, spătarul scaunului domniei sale a purtat acest mesaj antiguvernamental, „compus” în colaborare cu Radu Cosaşu, care a adăugat propoziţia a doua, parafrazând o cunoscută reclamă: „ACEST SCAUN AŞTEAPTĂ CĂDEREA GUVERNULUI. PRIETENII ŞTIU DE CE”.”
Autorul acestor fragmente de text e Mircea Vasilescu, redactor sef al Dilemei Vechi. Integral, textul poate fi citit aici! Tot la acest link, gasiti un excelent pachet textual aniversar dedicat lui Andrei Plesu(aici, arhiva de texte din Dilema Veche!).
grup-cu-plesu-pentru-blog
Colajul foto dedicat SCAUNULUI de poveste al domnului Andrei Plesu e Eugen Ciocan. Ii multumesc lui Mircea Vasilescu (aici, arhiva texte din Dilema Veche!) pentru permisiunea de a reproduce pe blog aceasta fotografie de colectie, fara nici o…dilema

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.