Anonimul turnator si mesajul lui N.C. Munteanu

septembrie 7, 2008 0

Scriam in urma cu doua zile ca povestile turnatorilor anonimi, ai acelor oameni marunti, care nu sunt vedete, celebrtati, etc… , pot fi cu mult mai impresionante decat cazurile „celebrilor” turnatori. Iar ignorarea lor poate induce ideea ca doar vedetele au lucrat pentru Securitate, iar oamenii de rand, vecinul de bloc sau colegul de facultate, au fost mielusei.
Iata, in continuare, povestea unui asemenea turnator, spusa de N.C. Munteanu. Cititi si faceti propuneri: sa-i faca, sau nu cunoscut numele? cu argumente pro sau contra.

POVESTEA LUI GHEORGHE D., ALIAS „DAMIAN“, UN INFORMATOR ANONOM DIN CONSTANTA

Neculai Constantin Munteanu
In enormul dosar „Melita si Eterul“ (55 de volume), aflat acum la CNSAS, dar cu multe pagini lipsa, considerate probabil de siguranta nationala, am gasit cazul informatorului „Damian”. Un ins care nu e vedeta, n-a fost si nu este persoana publica. Un informator anonim, din marea masa a sutelor de mii de informatori nevazuti, necunoscuti, dar exemplar in cusaturile lui.
In 1985, eram de aproape cinci ani redactor la Europa libera, numele meu incepuse sa aiba o oarecare notorietate in tara, iar Securitatea era nu numai pe urmele mele, ci si pe urmele trecutului meu. Erau cautati toti cei care ma cunoscusera pina la plecare din tara.
Cu adresa nr. 156/12.07.1985, Inspectoratul judetean de scuritate Constanta anunta Directia I-a, cu copie la UM 0544, ca avea o sursa, „Damian”, care ma cunostea bine, si cerea sa i se comunice „sarcini ce pot fi incredintate sursei pentru reluarea lagaturii cu fostul lui coleg de facultate”.
Adresa era insotita de o informare semnata de „Damian”. Intr-adevar, ma cunostea bine. Fusesem coleg de an si de grupa (303) la Facultatea de finante-credit si contabilitate, sectia finante, si am devenit chiar prieteni in anul in care am locuit in aceeasi camera in caminul de pe strada Occidentului. Lucru pe care l-a si mentionat in informare, dind si numele celorlalti colegi de camera, ceea ce m-a ajutat sa-l identific. Si ca sa nu mai existe dubiu, a mai dat un detaliu: „am fost in relatii de colegialitate si in prima vacanta in 1961 l-am invitat la Constanta, deoarece nu vazuse marea niciodata!” Asa era, nu vazusem niciodata marea si asa ceva nu se uita. N-am mai avut nici o indoiala, informatorul „Damian” era fostul meu coleg si prieten Gheorghe D.
L-am gasit in cartea de telefon si l-am si cautat. S-a bucurat enorm sa ma auda, mi-a povestit ca m-a ascultat cu regulariatate, si nu numai el, dar si sotia, ba chiar si copii. Si daca sunt in Constanta sa trec neaparat sa stam de vorba, s-ar bucura enorm si Tedy, sotia, pe care o cunoscusem inca de pe cind ii era logodnica, vrea sa ma prezinte si copiilor. N-am declinat invitatia, mai ales vroiam sa vorbim intre patru ochi si despre o problema delicata! Ce anume? Pai, faptul ca l-am gasit ca informator in dosarul „Melita si Eterul”. A tacut indelung, n-a negat, a ingaimat doar un stingher „dar n-am spus cine stie ce…”
Intr-adevar nu spuse cine stie ce. Preocupari studentesti, arii de interes extra-studentesti, pasiuni, realtii, in fine, fleacuri.
Insa ultimul pargaraf al turnatoriei demonstrazea ca omul era un familiar al securitatii, stia ce se doreste de la el, avea initiative, isi lua angajemente: „mentionez ca pe data de 29 iunie 1985 va avea loc intilnirea prilejuita de aniversarea a 20 de ani de la absolvirea facultatii, la Bucuresti, ocazie cu care in discutiile cu fostii colegi voi cauta sa aflu mai multe amanunte despre evolutia in timp a lui M.C.N. si inclusiv despre situatia lui prezenta”.
Apostila Lt. maj. Manolchae Ctin. e graitoare: „Materialul se refera la numitul Munteanu Nicolae Constantin, angajat al postului de radio „Europa libera”, element deosebit de ostil, aflat in atentia Dir. I-a si a U.M. 0544. (…) „Damian” a fost instruit asupra modului de a obtine noi date despre element”.
„Damian” a fost la intilnire si si-a indeplinit cu atita stralucire misiunea ca probabil l-a lasat cu gitul strimb pina si pe securist: „Damian” mi-a prezentat lista promotiei 1965 a A.S.E. Bucuresti formata din 185 de absolventi”!!!! Dar, fatalitatae, „acestia nu l-au cunoscut pe Munteanu Neculai Constantin”. Probabil ca multi dintre cei care ma cunosteau au avut inteleapta prevedere sa nege acest lucru, nu puteai sti cu cine stai de vorba, iar in cazul lui „Damian” au avut si dreptate. Insa 185 de oameni tunrati la securitate dintr-un foc e un fapt care trebuie sa intre in analele turantoriei!
Din pacate, trei dintre colegii din grupa 303 au fost mai imprudenti, iar „Damian” i-a si incondeiat in nota informativa data in 16.07.85: „unii colegi – Epure Adrian, Coman Gheorghe, Chiar Alexandru, stiind de faptul ca acesta are o noua profesie”! (numele sunt reale) Dupa care „Damian” adauga: „Mentionez ca cei trei colegi stiau de faptul ca Munteanu Neaculai vorbeste la postul de radio Europa libera, la emisiunea „Actualitatea romaneasca”! Stiau, deci si ascultau! Cu o circusmatnta agravanta pentru unul dintre ei: „Epure Adrian – Inspector la Banca Agricola Centrla Bucuresti, mentionind ca s-a intilnit cu acesta inainte de plecarea din tara”!
Prada era atit de bogata, incit „Damian” a mai fost chemat odata la raport in 08.08.1985 pentru un plus de informatii. De data asta s-a intrecut pe sine intr-o nota informativa demna de Ministerul Adevarului. A dat o lista cu numele a unsprezece colegi din grupa 303 de o acribie birocratica absolut dementiala. In dreptul fiecaruia era trecuta localitatea de domiciliu, adresa exacta, cu numar de bloc, scara, apartament, locul de munca, functia in care lucra, numerele de telefon de acasa si de la slujba, numarul si numele copiilor, cu datele de nastere ale fiecaruia!!! Ce legatura puteau avea aceste detalii cu activitatea mea la Europa libera numai Dumnezeu stie! Dumnezeu si mintea intortochiata a securitatii si a informatorilor ei.
Mi-au trecut prin mina multe note informative, citeva olografe, de multe altele am luat cunostinta din carti, dar un caz ca cel al informatorului „Damian” n-am mai intilnit. Omul a fost un adevarat stahanovist emerit al turnatoriei, al carui nume ar trebui nemurit in gazeta de perete a fruntasilor turnatoriei din Romania. As putea s-o fac. Ii stiu numele, adresa, numarul de telefon. Dar merita? Si la ce bun? Supun la vot dezvaluirea numelui acestui turnator emerit! Astept provincia, inclusiv pe Ronin!
NB Am mentionat in mond special ca toate notele informative legate de acest caz au mers in copii si la U.M. 0544, indicativul Centrului de Informatii Externe, inaintasul Serviciului de Informatii Externe, care a comunicat CNSAS-ului ca Neculai Constantin Munteanu nu figureaza in evidentele sale, ceea ce e o minciuna la fel de mare ca revolutia care l-a emanat pe Ion Iliescu!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.