”Antimarxistul” Papahagi, sufocat de miliardele de ”bășini poluante” ale vacilor mâncate. Replica ”verde” a lui Liviu Mihaiu

”Antimarxistul” Papahagi, sufocat de miliardele de ”bășini poluante” ale vacilor mâncate. Replica ”verde” a lui Liviu Mihaiu

august 3, 2021 0

E din ce in ce mai cald afară. Eh, vă dau o veste proastă și una bună.  Vestea proastă este că va fi și mai cald! Sau, mult mai rece, când ar trebui să fie cald.

„Încălzirea globală” este termenul cel mai comun de care-și bat negaționiștii joc când ninge afară in iunie. Numai că termostatul planetei s-a defectat. Vortexul polar s-a turtit. Și s-a extins pe mii de kilometri – de aceea a fost iunie cea mai friguroasă și ploioasă lună din București. Calotele glaciare se topesc. Speciile dispar în 50 de ani mai ceva ca la dispariția dinozaurilor.

Bucureștiul a pierdut in ultimii 30 de ani mai mult de o treime din spațiul său verde: ba mai mult, suprafața betonată a crescut și ea in “micul Paris” de câteva ori. Marele Paris a trecut la impăduriri urbane masive, desființând chiar și parcări pentru a face loc celui mai necesar și organic “cooler” al unei așezări urbane: pădurea.

La alte vești proaste intră și atitudinea noastră față de ..veștile proaste climatice. Eu aș denumi-o o formă de conspiraționism proastă.

În capul, multora copila Greta este expresia unui complot marxist care vrea să impună un diktat.. anti uman. Și când găsești asta la președinți de țară, gen Trump sau Bolsanaro, la biologi sau la profesori universitari, atunci iți dai seama că rezistența la schimbare pleacă de acolo unde trebuie să înceapă.

Iată ce grav și ingrijorat scria, in plină pandemie, distinsul universitar Adrian Papahagi despre fenomenul recunoașterii unui posibil dezastru spre care ne indreptăm fără frâne cu 200 km la oră: “Greta și ecologiștii pot jubila : așa arată o lume in care avioanele nu mai zboară, mașinile nu mai circulă, fabricile nu mai poluează. How dare we live? Idealul ecologist suprem, inavuabil, e dispariția omului. Ca toate stângismele, și ecologismul e in ultimă instanță antiuman”. 

Domnului profesor ii place confortul mașinii fără frâne din care nu mai vrea să se dea jos de dragul dialecticii capitaliste obișnuite. Numai că ecologia este o știință, in nici un caz o ideologie.
Vestea bună este că există soluții. Nu doar prin plecarea corporatistului Trump din fruntea celei mai tehnologizate națiuni din lume. Da, există, și nu mă refer la anihilarea poluantelor bășini a miliardelor de vaci pe care miliardele de oameni le mânâncă anual, ci la soluții relativ ușor de adaptat in ceea ce privește Aerul, Apa și Pământul.

Apa oceanelor (aprox. 70 % din suprafața planetei) și Pământul agricol sunt cele mai mari absorbante de bioxid și monoxid de carbon.

Soluțiile sunt integrate și se pot aplica in doar câțiva ani. Cu condiția să nu fim proști și să ne comportăm ca o conștiință comună. Care conștiință ne poate salva de la ceea ce oamenii de știință numesc “antropocen” – a șasea extincție din istorie, singura cauzată de om, iar teologii o numesc Apocalipsă sau Armaghedon.

Liviu Mihaiu/B365.ro

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.