Tulpina DELTA se transmite mai rapid ca varicela! Nasul – poartă de infectare și pentru vaccinați

Tulpina DELTA se transmite mai rapid ca varicela! Nasul – poartă de infectare și pentru vaccinați

august 3, 2021 0

Dacă printre cei recuperați de Covid riscul de reinfecție este foarte rar, la cei vaccinați cu două doze se estimează că probabilitatea de infectare – dată fiind răspândirea rapidă a variantei Delta – este de 12%, potrivit datelor italiene.

„Există un procent limitat de persoane complet imunizate care pot fi infectate, aproape întotdeauna fără a dezvolta boala și a-i infecta pe alții. În ce măsură fac acest lucru în comparație cu cei nevaccinați, asta merită un studiu mai aprofundat, care vizează în special definirea încărcăturii virale în căile respiratorii, nas și gât. Împreună cu timpul de expunere, acestea reprezintă factorul determinant al contagiunii”, explică Franco Locatelli, coordonatorul comitetului tehnico-științific pentru urgența pandemică din Italia.

Problema se află în centrul dezbaterii, științifică și nu numai, după ce autoritățile sanitare din SUA și-au exprimat îngrijorarea.

„Persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta pot transmite virusul„, a declarat directorul Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Rochelle Walensky. „Această descoperire ne-a determinat să analizăm recomandările privind utilizarea măștilor”.

Statele Unite au fost primele, în martie, care au eliberat persoanele vaccinate de obligația de a purta o mască. Acum au trebuit să facă un pas înapoi: chiar și cei care sunt imunizați cu două doze trebuie să-și acopere nasul și gura în interior, în zone ale țării unde rata de transmitere este cea mai mare.

Cercetările CDC arată că puțini vaccinați prezintă încărcări virale crescute (adică cantitatea de virus prezentă în nas la un moment dat), rezultând vectori probabili pentru transmiterea infecției. Cuvintele lui Anthony Fauci, consultant medical principal al Casei Albe, au generat stupoare:

„Se poate presupune că persoanele vaccinate pot transmite virusul ca și persoanele nevaccinate. Este foarte neobișnuit și rar, dar se întâmplă”.

Referința este un raport CDC din care Washington Post a publicat câteva extrase.

Documentul afirmă că varianta Delta este la fel de contagioasă ca varicela și că persoanele infectate par să o transmită indiferent dacă sunt sau nu vaccinate.

Varicela are un R0, care indică câte persoane poate infecta un singur individ în absența măsurilor sau vaccinurilor, egală cu aproximativ 5, varianta Delta se presupune că se ridică la 5 sau chiar 8.

Constatările acestui raport se bazează pe analize efectuate în Provincetown, Massachusetts, unde au fost detectate aproape 900 de cazuri de Covid (cu puține spitalizări și fără decese) după sărbătoarea națională din 4 iulie, în ciuda faptului că trei sferturi dintre persoanele analizate au fost vaccinat.

Conform documentului CDC, „nu a existat nicio diferență” în încărcătura virală a persoanelor vaccinate sau nevaccinate și acest lucru pare să indice același grad de contagiune.

Aceste date neasigurătoare au întărit pozițiile antivacciniștilor și scepticilor, care se întreabă:

„De ce trebuie să mă vaccinez dacă mă infectează oricum?”

Totuși, este clar că infecțiile celor vaccinați sunt în creștere, dar în Statele Unite sunt 35.000 din 162 de milioane, ceea ce este echivalent cu 0,021%.

INFECȚIA DURĂ CÂTEVA ZILE

Acestea fiind spuse, există câteva puncte fundamentale importante de clarificat. Elemente care reies în mod clar din studiile în curs și care se referă la calitatea infecției posibile și rare la subiecții vaccinați cu două doze și durata acesteia.

O anchetă în desfășurare la Spitalul de Copii Bambino Gesù din Roma arată că, din 2900 vaccinați, aproximativ 40 au fost infectați (1,5%).

„Observăm că la acest 1,5% din persoanele vaccinate prezența virusului este limitată la nas și nazofaringe (partea din spate a nasului), în timp ce plămânii sunt liberi”, explică Carlo FedericoPerno, Director de Microbiologie și Virologie al Bambino Gesù.

Acest lucru se întâmplă deoarece, după vaccin, sistemul imunitar de apărare împotriva Sars-CoV-2 este deja prezent în plămâni, dar nu și în nas. Dar reacția imunitară, la cei vaccinați, este foarte rapidă chiar și în nas: în 2-3 zile celulele de apărare sunt capabile să descompună încărcătura virală până la eliminarea virusului. Prin urmare: cei vaccinați în cazuri rare se pot infecta și, într-un subgrup suplimentar, au o încărcătură virală mare. Diferența este că, în timp ce o persoană nevaccinată rămâne infectată și, prin urmare, este contagioasă, timp de câteva zile și poate deveni grav bolnavă, persoana vaccinată are puțin timp (1-2, maximum 3 zile) pentru a transmite infecția și este, de asemenea, foarte rar posibil să se îmbolnăvească sever. Această descoperire schimbă complet elementele fundamentale ale dezbaterii vaccinare/nevaccinare și confirmă afirmațiile lui Anthony Fauci”

„Percepția pe care o avem este că subiecții vaccinați au o negativizare mai rapidă decât cei nevaccinați și acest lucru ar putea indica faptul că perioada de contagiune este mai scurtă”, adaugă Massimo Andreoni, directorul Boli Infecțioase din cadrul policlinicii Tor Vergata, din Roma.

„Vaccinatul tinde să se îmbolnăvească mai puțin de Covid și nu poate dezvolta o boală gravă”.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.