Apare axa UE-SUA împotriva tandemului Rusia-China. Biden pune la cale ”Noul Răsărit” al Occidentului

Apare axa UE-SUA împotriva tandemului Rusia-China. Biden pune la cale ”Noul Răsărit” al Occidentului

iunie 9, 2021 0

Noul președinte al SUA desface exact ce-a încurcat predecesorul său, Donald Trump. O mișcare de impact planetar a lui Joe Biden îl pune pe Trump în postura de ”Mână Moartă” a Rusiei sau de ”păpușă” a lui Vladimir Putin, deoarece fostul președinte n-a mișcat un deget împotriva alianței antioccidentale dintre Rusia și China, în timp ce Joe Biden trece la măsuri concrete pentru a opri sugrumarea Occidentului de către noile amenințări mondiale.

Iar Biden nu face singur asta, ci cu marii parteneri din Occident, în special Europa.

Astfel, liderii Uniunii Europene şi preşedintele american Joe Biden se vor angaja la summitul din 15 iunie să coopereze pentru combaterea schimbărilor climatice, să înceteze disputele comerciale, să coopereze în politica faţă de China și vor pleda pentru realizarea unui nou studiu privind originile COVID şi pentru susţinerea eforturilor de vaccinare a populaţiei mondiale, potrivit proiectului cu concluziile acestui summit, consultat miercuri de Reuters.

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni pe 15 iunie la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit cu multe subiecte pe agendă, de la comerţ şi până la pandemia COVID-19.

Proiectul de şapte pagini cu concluziile summitului încearcă să arate rezultate concrete ale ”noului răsărit” în relaţiile dintre UE şi SUA salutat de liderii europeni în ianuarie, când Joe Biden i-a luat locul lui Donald Trump la Casa Albă.

Proiectul concluziilor summitului cuprinde şi angajamentul UE şi al SUA de a-şi spori eforturile pentru ca ţările dezvoltate să transfere ţărilor sărace cel puţin 100 de miliarde de dolari pentru a le ajuta să facă faţă transformărilor generate de politicile de combatere a schimbărilor climatice.

Joe Biden a aprobat în aprilie angajamentul ca SUA să-şi reducă la jumătate emisiile de CO2 până în anul 2030, faţă de nivelul din 2005, în timp ce UE va prezenta luna viitoare, prin Comisia Europeană, un pachet de măsuri pentru atingerea obiectivului reducerii cu 55% a emisiilor sale de CO2 tot până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

La summitul de la Bruxelles cele două părţi vor mai conveni să coopereze în politica privind China, promit să fie unite în faţa Rusiei şi vor pleda pentru realizarea unui nou studiu ”transparent” şi ”lipsit de interferenţe” asupra originii pandemiei COVID-19. Ele vor promite şi un efort pentru atingerea ţintei ca măcar două treimi din populaţia lumii să fie vaccinată anti-COVID-19 până la sfârşitul anului 2022 şi pentru diminuarea restricţiilor asupra exportului de vaccinuri.

SUA trebuie să ”treacă de la vorbe la fapte”

SUA trebuie să ”treacă de la vorbe la fapte” pentru a soluţiona disputa cu Uniunea Europeană referitor la comerţul cu oţel şi aluminiu, a susţinut miercuri vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis, transmit AFP şi Reuters.

Cele două părţi au suspendat tarifele în disputa lor veche de 17 ani cu privire la subvenţiile pentru producătorii de avioane Airbus şi Boeing. Totuşi, SUA au păstrat tarifele impuse de fostul preşedinte Donald Trump asupra oţelului şi aluminiului importate din Uniunea Europeană, deşi Bruxellesul a suspendat alte măsuri de răspuns.

Prin aceste gesturi de atac la adresa Occidentului, Trump a dovedit încă o dată că ia măsuri pe placul Rusiei – foarte interesată în diviziunea dinttre SUA și UE.

Trump a făcut la fel și cu atacul la NATO și cu încercarea de a sabota relațiile occidentale, prin doctrina deja moartă ”America First”. Nu era vorba de așa ceva, ci de folosirea propagandei pentru a lovi în interesele SUA.

Atacul a culminat cu ceva fără precedent în istoria SUA: asaltul asupra Capitoliului, urmare a incitării fanaticilor pro-Trump, care ar fi urmat să facă din SUA un regim de tip Putin, Xi sau Erdogan, ceva ce americanii nu puteau accepta.

UE a rămas alături de poporul SUA, dar acum vrea contraatac.

”Le-am transmis SUA un mesaj clar despre disponibilitatea noastră de a soluţiona această chestiune într-o manieră corectă şi echilibrată, prin suspendarea dublării automate a contramăsurilor noastre justificate. Acum Statelor Unite le revine să treacă de la vorbe la fapte”, a spus Dombrovskis în faţa eurodeputaţilor, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

Occidentul se unește din nou, după 4 ani de atac la adresa unității sale produs pe axa Trump-Putin. Acum, se naște o altă axă: UE-SUA, care are misiunea de a asigura supremația în lupta cu regimurile autoritare exact după modelul în care Occidentul s-a opus lui Hitler în Al Doilea Război Mondial.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.