Kovesi, eroina #Rezist la Sofia și în UE, sperietoare la București. Șefa Parchetului European, primii pași la sud de România

Kovesi, eroina #Rezist la Sofia și în UE, sperietoare la București. Șefa Parchetului European, primii pași la sud de România

iunie 10, 2021 0

Parchetul European și-a intrat în pâine oficial, iar Laura Codruța Kovesi pare determinată să strângă mult șurubul anticorupției în UE, mai ales în țările din estul continentului, cu un puternic ”ADN” legat de fenomentul corupției.

Dar în timp ce România o ține la distanță pe actuala șefă a Parchetului UE și fosta șefă a DNA, inclusiv prin menținerea ”SS-Gestapo”, adică Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SSIIJ), alte țări fac din Kovesi un model pe care îl vor copiat și dezvoltat pe teritoriul lor.

Este cazul Bulgariei, care vede în Kovesi salvarea de trecutul infectat de corupție și afaceri de tip mafiot.

Practic, fosta șefă a DNA repudiată în țara ei a devenit un fel de ”eroină #Rezist” a Bulgariei. Nu întâmplător, Kovesi a decis să le întindă o mână fraților anticorupție de peste Dunăre.

Astfel, procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi, începe joi în Bulgaria prima sa vizită în străinătate de la începerea activităţii Biroului Procurorului Public European (EPPO), la începutul lunii iunie. Vizita este mai degrabă una surprinzătoare, întrucât nu a fost anunţat niciun program, relatează euractiv.com.

Kövesi a fost lăudată de către oficialităţile bulgare care susţin o reformă radicală a justiţiei şi care solicită demisia actualului procuror general al Bulgariei, Ivan Gheşev.

Una dintre principalele întrebări este dacă şefa EPPO se va întâlni cu Gheşev, văzut de mulţi ca garantul unui statu quo convenabil criminalităţii organizate din Bulgaria.

Miercuri, intrările în Palatul Justiţiei din Sofia au fost blocate de către manifestanţi, care cer de mai multe luni demisia lui Ivan Gheşev, pe care îl acuză de ”protejarea oligarhiei”.

Acţiunile demonstranţilor s-au reluat săptămâna trecută după anunţul SUA privitor la impunerea de sancţiuni împotriva a şase cetăţeni bulgari acuzaţi de corupţie.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.