Aşa nu. Episodul 3

Răzvan Dumitrescu, Roşca Stănescu, Boureanu, Duvăz, Cîmpeanu, Frunda. Emisiune pe Realitatea TV despre stenograme şi înregistrări. Relatăm faptele:
– au fost organizaţii de presă şi ONG-uri care au protestat azi, jurnalişti care au scris despre şantajul lui Roşca Stănescu. Nici un jurnalist invitat în platou.
– Dumitrescu are deja o opinie formată. Una protectoare faţă de SRS cînd e şi el acolo şi tot studioul îi cîntă în strună. Să se apere Roşca singur! Dar de cine? Moderatorul putea să caute şi un jurnalist care să nu fie de părere cu el.
– Aceasta nu era o problemă juridică cu precădere – toţi trei au însă cîte o vină etică enormă. Şi acel Macovei, dar şi jurnalişti care au o ştire în mînă şi încearcă să şantajeze demnitari ca să afle alte informaţii despre demnitari şi mai mari. De ce n-a publicat Rosca subiectul „Macovei e corupt”?
– Moderatorul a oferit explicatia „sursei necredibile”… Ok, venea dintr-o publicaţie puternic „portocailzată”, dar era o înregistrare audio amplă din care reieşeau lucruri grave: jurnalişti care luau la un adevărat interogatoriu un demnitar pe care îl ameninţau cu nişte hîrtii. Şi pe parcursul zilei a preluat multă lume credibilă.
– aceste stenograme ar fi puse sa invrajbeasca  presa. Foarte posibil. Dar ce legatura are asta cu dorinta de a marginaliza tipi deja dovediţi imorali care se dau ziaristi, cum era cazul celor doi. Eu nu fac justiţie, eu reproşez chestiuni etice, nu sînt judecător.
– Nu facem decît să adîncim NONSUBIECTUL atunci cînd aducem iar Băsescu-moguli în discuţie. Aici e manipularea.  E vorba aici de o curăţenie normală pe care ar fi trebuit s-o facă ziariştii (care nu sînt în platou). Deocamdată unii au vrut să-l spele pe Macovei, alţii pe SRS. Nu se rezolvă nimic. E vorba măcar să le batem obrazul celor doi mînjiţi. Şi să o facem simplu, necontorsionat.
– Eu nu protestez politic, nu mă interesează cine profită. Băsescu are în plan să decredibilizeze presa, dar nu în acest caz.  În cazul ăsta îi face Roşca Stănescu toată treaba…
Dumitrescu compară cu planul lu Goebbles situaţia…
În loc să iasă ce trebuie, a ieşit o mare prostie din care toată lumea e mulţumită. Numai proştii jurnalişti de rînd şi-o iau în freză iar. Indiferent de tabără, toată lumea politică e acum mulţumită, de la Băsescu pînă la Geoană.
Presa „nu va mai fi atît de agresivă şi diversă”, vorba ambasadorului american, dacă nu e agresivă şi cu ea însăşi.
Update
OOO, dar ce frumos ne-am împărţit. Chirieac e în prime time la Antena 3, la Firea. Cu Macovei. Nu mă mai uit. Uitaţi-vă voi.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here