Asaltul lui Putin din estul Ucrainei, demascat cu ajutorul Tik Tok, Telegram și Google Streetview

Asaltul lui Putin din estul Ucrainei, demascat cu ajutorul Tik Tok, Telegram și Google Streetview

aprilie 13, 2021 0

Analiștii din echipa ”Conflict Inteligence Team” (CIT), de la „Bellingcat” și „The Insider”, au putut determina poziția exactă a trupelor rusești lângă granița cu Ucraina datorită fotografiilor și videoclipurilor publicate de utilizatorii TikTok , Telegram și alte rețele sociale, asta pe lângă urmărirea vagoanelor de cale ferată marcate „Gdevagon.ru”, relatează ABC.

CIT asigură că actuala concentrare a trupelor rusești în vecinătatea Donbass (Donetsk și Lugansk) și Crimeea „nu a atins magnitudinea actuală din 2015 (…) o astfel de forță depășește cu mult ceea ce se intenționează a fi prezentat ca simple manevre locale ».

Majoritatea filmărilor au fost realizate în regiunea rusă Voronezh, la granița cu Ucraina, în a cărei parte de sud a fost deja instalată o mare tabără a armatei rusești.

Unități rusești și echipamente militare sosesc în zonă în convoiuri de camioane și pe cale ferată. CIT a reușit să determine că trenurile descarcă tancuri, piese de artilerie și diverse echipamente grele la stațiile Maslovka și Tresviátskaya, lângă Voronezh.

Acesta din urmă este situat într-un loc slab locuit, dar Maslovka se află într-o zonă urbană. De aici și cantitatea de videoclipuri încărcate pe rețele, în special pe TikTok, de vehicule blindate și vehicule militare.

Datorită filmărilor s-au putut afla numerele de înmatriculare, se poate determina originea și locația cazărmii lor. Google Streetview este de asemenea folosit și pentru a stabili locația exactă a ceea ce apare în materialul grafic publicat pe rețelele de socializare.

Aceeași procedură de urmărire a permis Bellingcat să afle originea navetei „Buk” care a doborât avionul din Malaezia pe 17 iulie 2014 peste cerul bazinului Donbass.

Acest sistem antiaerian aparținea celei de-a 53-a Brigăzii antiaeriene ruse, desfășurată în Kursk, o regiune din vestul Rusiei care se învecinează cu Ucraina. A lovit zborul MH17 și a provocat moartea celor 298 de ocupanți.

Imaginile video, AICI

Cea mai mare desfășurare de forțe ruse amenință Europa

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră, pe fondul escaladării tensiunilor din regiune. Statele Unite au informat că au trimis două nave de război în Marea Neagră, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, transmite marţi EFE, preluată de Agerpres

Deplasarea celor 15 nave – între care trei canoniere şi opt nave rapide de desant – face parte din procedura „de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă, potrivit unui comunicat de presă al armatei ruse.

Transferul navelor s-a făcut pe canalul Volga – Don, care face legătura între Marea Caspică și Marea Neagră, prin Marea Azov. Deplasarea ambarcațiunilor a fost filmată și a apărut pe rețelele sociale.

SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor.

Navele americane vor rămâne în zonă până la data de 4 mai, după cum a transmis Washingtonul.

 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.