Asasinarea dezbaterii de catre lasii candidati la presedintie

noiembrie 18, 2009 0

Cat de amuzanta si de distractiva poate fi viata in Romania! Pariez ca orice european ar fi platit destul de mult sa traiasca distractia de astazi din Romania.
Circul, panarama, eschivele, excesele de tupeu, cacialmalele, manipularile si jocurile de culise care s-au petrecut toata ziua de miercuri la nivelul candidatilor, combinate si exprimate pe la colturi si pe sub masa, au produs cea mai comica zi a campaniei electorale din acest an.
Acesta a fost sentimentul dominant. Daca insa asta nu ar fi atins, la limita sa, tragicul riscand sa devina o tragi-comedie specific romaneasca, totul ar fi fost in regula. Tragic pentru ca toti candidatii, fara nicio exceptie, aveau diverse interese, niciunul dintre acestea macar nefiind de a se intalni cu totii la un loc – singura si prima nevoie pe care ar fi trebuit sa o implineasca in fata alegatorilor.
Doi cu unu, trei cu doi, cinci cu doi, unu cu trei, aici, acolo, la ei, la noi, la voi. Totul este bun, dar nimic nu se leaga. Eu vreau cu toti, oriunde, oricand, dar nu asa. Ei vor asa, dar nu vor invers.
In rest.. totul a fost un joc in gol facut doar pentru impresia telespectatorilor. Fiecare candidat a vrut sa se inteleaga ca doreste sa se confrunte cu oricine, in orice conditii, fara nicio discriminare. In fapt, toti aveau tinte precise. Nimic de condamnat in fond. Poate doar lasitatea de a nu recunoastea deschis si sincer acest lucru.
Astfel am avut parte de show-ul unei dezbateri fara nicio dezbatere, al confruntarii de la distanta, prin intermediari. Toata lumea s-a intalnit cu toata lumea pentru a se intelege ca nu au cum sa se inteleaga. Paradoxuri ieftine romanesti. Ar fi putut sa ne spuna in schimb cateva fapte concrete si deloc vinovate.
Si anume. Traian Basescu nu are nevoie si niciun interes sa se confrunte cu nimeni. Acum, cel putin. La fel si Mircea Geoana. El si partidul sau sunt deja siguri ca intra in turul doi indiferent ce se mai intampla pana duminica. Ambii au probleme grave la care se asteapta mai multe raspunsuri, iar strategia cea mai buna e sa stea pititi. Nimic de condamnat, totul e de inteles inteles.
Urmatorul pe lista, Crin Antonescu. El vrea. El vrea, dar nu oricum. Nici macar el nu vrea oricum, nici macar in limita bunului simt. El vrea cel mai mult cu primii doi. Primii doi pomeniti mai sus. Caci doar de acolo are de luat procente, doar atacant puternic in cei doi mai pastreaza o sansa de a intra in turul doi.
Disperare si/sau lasitate in acelasi timp la toti primii trei. Nimeni dintre acestia nu si-ar fi dorit sa se intalneasca decat cu unii sau deloc. Iar asta doar dupa niste calcule complicate dupa care se amagesc ca vor castiga sigur. Ceea ce le scapa tuturor este ca acele calcule mai pot fi si gresite.
Dupa ei in jos, toti vor cu toti. Cu cat cobori mai jos in lista procentelor, cu atat constati ca democratia este invocata tot mai apasat pentru respectul si echilibrul unei intalniri cat mai largi.
Interesele adevarate ale candidatilor se invart in jurul acestor date goale. In schimb, declaratiile lor reveneau obsedant la ideea ca noi, poporul, alegatorii sunt singurul lor stapan, ca doar pentru ei se zbat sa se intalneasca. Toate eforturile le fac doar ca sa ii cunoasca mai bine, sa fie lumea informata….. Stop. Atata prostie nu poate suporta nimeni.
Mai departe de aceste adevaruri, singurele socoteli care le mai ramasesera de facut celor patru sau cinci candidati erau cum sa faca sa atraga totusi inca din votiurile celor nehotarati, ai celor care inca nu s-au decis definitiv, ai celor care inca mai pot fi convinsi sa vina la vot.
Penduland intre aceste necunoscute, intre false si provizorii calcule, toti candidatii principali au gresit asumandu-si si dorindu-si intalnirea doar cu unii si ferindu-se de altii. Cu alte cuvinte, jucand la fel cum jucau si cei de deasupra lor…. Cateva grupe de candidati, o singura sansa si multe necunoscute.
Peste astea, cei mai fricosi si mai perversi candidati pe care aceasta tara i-a avut vreodata. Isus de ar mai aparea intre acestia si nu ar mai putea schimba impresia proasta pe care ne-au lasat-o.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.