August 68. Sovieticii se pregatesc sa intre in Romania?

august 25, 2008 0

Una din tezele care alimenteaza ceea ce multi considera a fi un „moment de demnitate” din istoria noastra recenta (anume: pozitia lui NCeausescu fata de invadarea Cehoslovaciei in august 68) e aceea ca, in replica la „dizidenta” romaneasca, sovieticii se pregateau sa intre si in Romania.
Eu cred ca asta e un mare „fis” lacramos-patriotic, dar bine sustinut de o propaganda interesata; e un „fis” intens cultivat, e drept, si acum, cind se implinesc 40 de ani de la acel moment neobisnuit.  Si nu sint singurul care crede asa.
Observatorul cultural a avut o buna inspiratie sa publice un fragment dintr-o carte scrisa de Dumitru Tepeneag care pune o lumina cruda si, dupa mine, autentica asupra cacealmalei dirijate de Ceausescu si compania. Un pasaj, doar: „Momentul e destul de bun. Trebuie creată, pentru guvernanţi, acea situaţie de „între ciocan şi nicovală“. Să obţinem, măcar acum, cîteva drepturi, niţică libertate. Dar ce e formidabil e că cenzura de fapt se înăspreşte sub minunatul pretext că orice imprudenţă i-ar aduce pe ruşi. Fii cuminte că vine Bau-bau! Şantaj! Probabil că asta e explicaţia gărzilor. Dar probabil c-o să se întîmple cu gărzile ca şi cu munca patriotică: să devină o formalitate.”
„Bau-baul” pe care l-a pus in functiune odiosul Nicolae Ceausescu a tinut cam doua decenii. Urmasi ai acestui „bau-bau” traiesc si astazi bine-mersi si se pregatesc sa faca alti pui.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.