Securitatea si popimea

august 25, 2008 0

Peste 260 de popi din diverse culte au fost verificati de CNAS, iar rezultatele se anunta a fi „apreciabile”. Adica numarul celor care ii spovedeau pe crestini, iar apoi se spovedeau mai departe unor atei, impartasindu-le cam tot ceea ce oamenii credeau ca au incredintat doar lui Dumnezeu va fi destul de mare. Insa cum pana acum, CNSAS a deconspirat 6 preoti, comparatia este usor de facut indiferent de ravna sau ritmul angajatilor CNAS.
Numai ca valul deconspirarilor vine taman cand intre CNSAS si verdictul de politie politica s-a ridicat un baraj numit tribunal, ceea ce inseamna ca pana cand un proces in toata regula nu se termina, sfintii parinti raman la fel de sfinti ca icoanele din biserici
Exista insa, din ceea ce arata pana acum documentele publicate in diverse carti de cercetatori ce au avut acces la arhivele cnas, mult mai multe tipuri de comportament prin care cuviosii se dedau la fapte dosnice din punct de vedere moral.
Cel putin la fel de grava ca incalcarea tainei spovedaniei, mi se pare turnarea preotilor greco-catolici de catre colegii ortodocsi, speriati ca raman fara oite. Dar surprizele in cazul preotilor sunt multiple, deoarece erau si cazuri in care un popa il turna pe altul, chiar daca erau din aceeasi oaste.
Numele si faima inaltilor ierarhi ce au colaborat cu Secu in tinerete pot fi usor egalate de numarul preotilor marunti, din parohii micute, ce erau insa maestri in sprijinirea comunismului din credinta. Din alt fel de credinta.
Despre acestia voi reveni insa curand, imediat ce gasesc cartea in care erau cateva exemple despre turnatoriile preotilor.
P.S. Azi m-am intors din concediu, mi-am deschis telefonul si e-mailul. 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.