Austria, prima țară din UE care impune vaccinarea obligatorie a tuturor cetățenilor săi
Mai întâi au fost două regiuni, dar acum va fi toată țara. Guvernul austriac, condus de cancelarul creștin-democrat (ÖVP) Alexander Schallenberg în coaliție cu Verzii, a anunțat că populația va reveni la izolare totală, începând de luni, pentru a încerca să controleze un al patrulea val de coronavirus.
Va fi al patrulea blocaj pentru austrieci de la începutul pandemiei.
În plus, Executivul va promova o lege pentru ca vaccinarea să fie obligatorie din luna februarie a anului viitor, relatează El Pais.
Rata de imunizare în Austria este de aproximativ 66%, una dintre cele mai scăzute din Europa de Vest.
„Este o decizie dificilă, dar situația este gravă și trebuie luate măsuri pentru toată lumea”, a spus Schallenberg, care a insistat încă o dată că „vaccinarea este singura cale de ieșire din acest cerc vicios”.
Izolarea va presupune că austriecii vor putea părăsi casa doar pentru a cumpăra alimente, la farmacie, la muncă, dar numai dacă este necesar – companiile sunt rugate să faciliteze munca la distanță -, să respectați procedurile administrative neamânate, să faceți o plimbare sau să faceți o vizită și să luați îngrijirea rudelor bolnave, a precizat ministrul Sănătăţii, Wolfgang Mückstein.
Magazinele neesențiale și gastronomia vor trebui să închidă, în timp ce școlile vor rămâne deschise, dar părinților li se cere să-și țină copiii acasă pentru a studia de la distanță ori de câte ori este posibil.
În plus, masca FPP2 va fi impusă în toate spațiile închise. Noua izolare va dura maxim 20 de zile.
Din 13 decembrie, cei care încă se opun vaccinării vor fi obligați să rămână închiși în case, în timp ce ceilalți vor putea relua activitatea normală limitată la restricțiile actuale, care presupun deja deținerea unui pașaport covid (vaccinat sau vindecat) pentru a intra în restaurante, cinematografe sau magazine.
Austria devine astfel prima țară din UE care a revenit la măsura extremă a izolării pentru a încerca să taie un val de covid, promovând totodată în premieră în Europa dezbaterea privind vaccinarea obligatorie.
Cancelarul, la întrebările din mass-media, a afirmat că nu vede probleme legale pentru a impune imunizarea obligatorie, dar va fi necesară consultarea cu avocații, agenții sociali și partidele pentru a-i da formă și a decide, de exemplu, de la ce vârstă ar urma să fie vaccinați obligatoriu austriecii.
De asemenea, Schallenberg a profitat de ocazie pentru a aminti că există „forțe politice care luptă împotriva vaccinării”, referindu-se indirect la extrema dreaptă, pe care el a calificat-o drept „iresponsabilă”.
„Este un atac la adresa sistemului de sănătate”, a explicat liderul, subliniind totodată că refuzul de a primi injecțiile a dus la umplerea secțiilor de terapie intensivă și la „mari suferințe umane”.