Satul lui Bill Gates construiește primul mini-reactor nuclear. Trei miliardari și un proiect pentru salvarea omenirii

Satul lui Bill Gates construiește primul mini-reactor nuclear. Trei miliardari și un proiect pentru salvarea omenirii

noiembrie 19, 2021 1

Kemmerer, o localitate îndepărtată, de numai 2.700 de locuitori, aflată în deșertul muntos care separă Wyoming de statele Idaho și Utah, urmează să devină una dintre capitalele energiei nucleare ale lumii, relatează El Mundo.

Pentru că acolo – la propriu, în mijlocul neantului – este locul în care compania TerraPower urmează să construiască primul său mini-reactor nuclear experimental, folosind o nouă tehnologie concepută de companie. Dacă programul este îndeplinit, centrala va fi operațională în 2028.

Construcția noii uzine este relevantă din mai multe motive. TerraPower este o companie fondată de Bill Gates, prin vehiculul său de investiții Cascade Investiments, iar centrala nucleară va aparține companiei de energie electrică PacificCorp, deținută de Berkshire Hathaway, colosul financiar al lui Warren Buffett.

Un alt participant proeminent la proiect este cel mai bogat om din Asia, indianul Mukesh Ambani, care are un loc în consiliul de administrație al TerraPower, datorită investiției făcute prin compania sa, Reliance.

Astfel, cei trei protagoniști adună printre cele mai mari 12 averi ale lumii, iar doi dintre ei – Gates și Buffett – sunt și cei mai mari filantropi de pe Pământ.

Există, de asemenea, universități (Vanderbilt) și statul american chiar, care a finanțat o mare parte din cercetarea și dezvoltarea noului reactor.

De altfel, aproximativ jumătate din cei aproape 4 miliarde de dolari cât va costa centrala vor fi plătiți de Guvernul SUA prin planul de infrastructură al lui Joe Biden, care a fost aprobat în urmă cu zece zile.

TerraPower se așteaptă să reducă costul acestor reactoare cu 75% în viitor, la 1 miliard USD (880 milioane EUR), ceea ce le-ar putea face extrem de competitive. Reactorul va fi mic. Va genera 345 de megawați, care poate crește până la 500 dacă există cerere.

Al doilea element este cel tehnologic. Uzina Kemmerer va avea un reactor experimental. În loc să folosească apă pentru a răci procesul, va folosi sodiu lichid.

Acest lucru, potrivit TerraPower, reduce drastic riscul de accidente, deoarece sodiul are o capacitate mai mare de a absorbi căldura și, de asemenea, elimină necesitatea unei surse de alimentare externe pentru a menține temperatura sub control.

Asta face ca, de exemplu, un accident precum cel de la Fukushima, în Japonia, în 2011, să fie imposibil. Instalațiile de acest tip vor avea, de asemenea, mai multă capacitate de stocare a energiei și vor produce mai puține „deșeuri atomice”. Criticii spun însă că consumul de sodiu poate provoca explozii.

Al treilea factor este munca. Kemmerer este un oraș minier, unde principala sursă de locuri de muncă este centrala termică Noughton, care își reduce operațiunile din 2019 și produce în prezent 440 de megawați de energie electrică, dar se va închide complet în 2025, deoarece cărbunele este împins afară din piață prin gaze naturale și surse regenerabile mai ieftine.

Centrala nucleară va genera, potrivit TerraPower, 2.500 de locuri de muncă în faza de construcție și încă 250 când va fi operațională.

Acestea sunt valori uriașe în regiunea (de 18.000 de locuitori) a fostului președinte american Abraham Lincoln, acolo unde se află ”satul lui Bill Gates”, Kemmerer.

Din punct de vedere politic, regiunea este la fel de republicană ca și restul Wyomingului, ceea ce indică faptul că, în principiu, nu va exista nicio respingere a noii centrale nucleare.

Și, în sfârșit, există motivul de mediu. Dezvoltarea energiei nucleare este una dintre opțiunile luate în considerare pentru combaterea schimbărilor climatice.

Și, dacă TerraPower reușește să demonstreze că „mini-reactoarele” sale sunt mai eficiente, mai sigure și mai ieftine decât cele actuale, aceasta poate fi, potrivit unor experți, una dintre strategiile de evitare a unei catastrofe fără precedent pe Pământ.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.