Avem sau n-avem ? Şi dacă avem, ce-avem, mai exact ?

noiembrie 4, 2009 0

Nu că ar conta din cale-afară, pentru că teoretic timp ar mai fi, dar există, de fapt, proiectul de buget, altfel decît sub forma unor date brute despre care probabil că ştiu doar Pogea şi funcţionarii lui de la minister ? Stolojan e primul lider al PD-L care s-a grăbit să afirme că da, bineînţeles, avem bugetul gata ! Restul oştirilor pedeliste s-au grăbit s-o prindă din zbor şi să susţină că ultima chestiune e cea a unei soluţii juridice prin care proiectul să poată intra în Parlament. Mihai Tănăsescu le-a spus colegilor de la Realitatea FM că documentul ar conţine prevederile agreate cu FMI, dar că nu poate spune că „l-a văzut”. A văzut cineva acest buget ? S-a citit de două ori în şedinţă de guvern, aşa cum ar trebui ? Nu am găsit vreun ministru care să aibă vreo idee de sumele de care ar beneficia la anul domeniul lor, sau care să fi cerut măcar ceva. Ceea ce mă conduce la presupunerea că subiectul e lăsat exclusiv la mîna lui Pogea, care la rîndul lui s-a  mulţumit cu includerea prevederilor agreate cu Fondul, iar restul se încropeşte din mers.
Declaraţiile lui Boc de astă-seară menţin ambiguitatea: „Am declanşat procedura accelerată a elaborării Legii bugetului pentru anul 2010. Urmează ca, în perioada următoare, să fie finalizat proiectul şi, în urma discuţiilor cu partidele politice şi cu reprezentanţii structurilor europene şi ai FMI, să luăm decizia potrivită.” Elaborarea Legii bugetului, adică procesul legislativ de dezbatere şi adoptare în Parlament, nu e totuna cu schiţa de buget. Din partea cu „finalizarea proiectului” se înţelege că n-ar fi gata, cum susţine Stolojan. Deşi juristul Boc o poate da oricînd la întors, spunînd că se referea la aceleaşi dezbateri parlamentare.
Poate ca greşesc, iar în laboratoarele secrete ale guvernului s-a copt deja necesarul şi mult-aşteptatul document. Aş fi însă curios să văd ce s-ar întîmpla dacă mîine chestiunea tehnico-juridică a depunerii în Parlament e rezolvată şi noua majoritate parlamentară ar cere să vadă proiectul, de urgenţă, pe mesele de lucru. Pentru că dacă tot acuzi coaliţia partidelor de iresponsabilitate, mă gîndesc că n-ar pica bine să te mai scarpini încă zece zile sau două săptămîni pînă să livrezi ceea ce părea foarte urgent şi ceea ce trebuia oricum să ai gata din 15 octombrie !

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.