”Azi, e o zi istorică pentru Spania și Europa!”. PNRR-ul lor, aprobat, cu 70 de miliarde de euro

”Azi, e o zi istorică pentru Spania și Europa!”. PNRR-ul lor, aprobat, cu 70 de miliarde de euro

iunie 16, 2021 0

Miercuri, 16 iunie, premierul Pedro Sánchez a primit-o pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sediul Red Eléctrica de España, unde au vizitat Centrul de control electric (CECOEL) și au menținut un dialog bilateral, anunță Cadena Ser.

După aceea, ambii au participat la o apariție comună în fața presei. Această numire vine la doar două zile după întâlnirea lui Sánchez cu președintele american Joe Biden la summitul NATO de la Bruxelles.

Vizita șefei CE în Spania vine după ce Europa a aprobat deja PNRR-ul spaniol, alături de cel al Portugaliei – primele care au primit ”verde” la Bruxelles.

Planul României este în așteptare.

Comisia Europeană a aprobat miercuri Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Spaniei, care răspunde ”integral şi este adecvat în mod echilibrat” pentru ceea ce solicită executivul comunitar în vederea autorizării accesării sumelor ce vor fi constituite în fondul european de redresare post-pandemie ”NextGenerationEU”, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

În baza PNRR-ului aprobat acum de Comisie, Spania va beneficia până în anul 2026 de granturi în valoare de 69,5 miliarde de euro, din care Madridul a accesat deja o prefinanţare de 9 miliarde de euro şi speră ca până la finele acestui an să primească în total circa 19 miliarde de euro.

Conform detaliilor prezentate de executivul comunitar, Spania va dedica 40% din această sumă obiectivului combaterii schimbărilor climatice, prin proiecte de promovare a transporturilor sustenabile urbane şi pe distanţe lungi, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, decarbonizarea industriei şi implementarea noilor tehnologii bazate pe hidrogen şi energii regenerabile.

Un procent de 28% din granturi va fi direcţionat către digitalizarea administraţiei publice spaniole, a industriei şi mediului de afaceri, precum şi investiţiilor în echipamente informatice destinate sectorului educaţional şi îmbunătăţirii abilităţilor informatice.

Intervenția premierului Pedro Sanchez

”Comisia aprobă planul de transformare, recuperare și reziliență la care am lucrat în ultimele luni. Președintele Von der Leyen s-a dovedit a fi aproape de Spania. Astăzi este o zi istorică pentru Spania și Europa. Planurile aprobate astăzi – cele din Portugalia și Spania – deschid ușa către un nou mod de a înțelege UE.

Red Eléctrica reprezintă perfect ce va însemna în țara noastră planul de reziliență. Un model energetic al trecutului va fi înlocuit cu un model al viitorului.

Consiliul European din iunie anul trecut a cerut multă muncă pentru aprobarea planurilor. Aș dori să recunosc managementul doamnei Von der Leyen. Acest efort a fost menținut în Spania pentru a dezvolta un plan care să îndeplinească cele 4 axe solicitate de Comisia Europeană: digitalizarea economiei noastre, coeziunea socială, tranziția ecologică și perspectiva de gen.

Planul de redresare conține peste 100 de reforme care se bazează pe un diagnostic comun pus de către experți. Spania a fost prima țară care a prezentat planul și este una dintre primele țări care validate de Comisia Europeană. CE recunoaște că reformele îndeplinesc toate obiectivele pe care se bazează planul.

De asemenea, a fost aprobat un program de plăți pentru următorii 3 ani. Numai în acest an Spania se așteaptă să primească 19 miliarde de euro. Va avea un efect pentru a ajuta la recuperare și la crearea de locuri de muncă. 40% din investiții sunt concepute pentru a atinge obiectivele climatice.

Este harta care va ghida toate provocările sociale și economice cu care se confruntă Spania. Ne dorim o țară modernă, o țară de frunte în transformare. Caracter modernizator și reformist pentru structura economică și socială a țării.

Sperăm că în termen de 4 săptămâni Consiliul European se va pronunța în același mod ca și Comisia, pentru a formaliza planul Spaniei. Odată ce acest pas va fi fost făcut, voi convoca o conferință a președinților regionali pentru a discuta planul. Ei sunt, de asemenea, protagoniști.

Acesta este un plan de țară. Este un plan care ne privește pe toți. Avem ocazia de a moderniza această țară pentru generațiile viitoare.

Este responsabilitatea guvernului, dar și a tuturor comunităților autonome, a tuturor consiliilor municipale… Redresarea către viitor trebuie să fie o misiune de țară, o misiune europeană comună și este o situație pentru a ieși dintr-o criză într-un mod diferit de cel în care am ieșit din alte crize.”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.