Barcelona-Messi. Motivul rupturii despre care nu vorbește nimeni
Cutremur, șoc, bombă, seism, tsunami…
Acestea sunt doar câteva cuvinte dure care au căzut ca trăznetul și au umplet ”net”-ul ca un potop interminabil după ce toată lumea a aflat știrea anului: Lionel Messi, cel mai mare fotbalist din istorie, va părăsi clubul care l-a consacrat, FC Barcelona.
Nu au răzbătut prea multe informații certe, doar pe surse. Ele au mers de la supărarea clubului catalan pentru condițiile financiare impuse de Liga spaniolă de fotbal până la costul imposibil de susținut al salariului marelui fotbalist.
LaLiga a sărbătorit un acord de vânzare de 10% din afacerea sa către firma de capital privat CVC Capital Partners, miercuri, în valoare de 2,667 miliarde de euro.
Operațiunea, odată aprobată de adunarea cluburilor profesionale, va injecta oxigen pur în fotbalul spaniol și va atenua greutățile provocate de pandemie. 90% din bani vor merge direct la cluburi sub forma unui împrumut participativ cu 0% dobândă timp de 40 de ani.
Dar asta nu rezolvă nici pe departe conturile marilor grupări sportive.
Barcelona tocmai s-a împrumutat recent UN MILIARD de dolari pe piețele financiare, printre altele și pentru a acoperi contractul lui Messi.
Dar clubul ar fi suferit oricum. Și va suferi indiferent de plecarea lui Messi, din multe motive, de la pandemie la criza financiară globală.
Dar există un motiv de care nu vorbește aproape nimeni. Este vorba de nebunia acțiunilor separatiste pentru independența Catalunyei, regiunea cu capitala la Barcelona care de câțiva ani a fost lovită de virusul rupturii de Spania.
Această operațiune de o nesăbuință extremă pusă în practică de lideri locali ba corupți, ba obsedați de orgoliu naționalist, ba pur și simplu lipsiți de soluții pentru a spori calitatea vieții în regiune.
Începută odată cu administrația lui Artur Mas și continuată absolut iresponsabil de fugarul Puigdemont, secesiunea Catalunyei a însemnat un dezastru pe toate planurile, inclusiv pentru destinul clubului FC Barcelona.
Prima consecință a referendumului de independență a fost marele exod al companiilor financiare din regiune. Barcelona avea să piardă investiții și fluxuri financiare de aproximativ 50 de miliarde de euro prin fuga marilor capitaluri în afara Catalunyei, dar nu și în afara Spaniei.
Marile beneficiare au fost regiunile Madrid și Valencia, unde s-au ”refugiat” marile companii.
Aceasta a fost picătura care a umplut paharul pentru situația financiară a clubului unde s-a format și a ”explodat” geniul lui Lionel Messi.
Plecarea sa este fără niciun dubiu și rezultatul iresponsabilității liderilor catalani separatiști, care nu doar că au ajuns la pușcărie sau au fugit din țară de frica justiției, dar au adus în pragul falimentului unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din lume: FC Barcelona.
Foto principal: Bartomeu (fost președinte al FC Barcelona) și Messi