Focul arde Europa dinspre sud, America este devastată pe coasta de vest. Ce anunță apocalipsa incendiilor?

Focul arde Europa dinspre sud, America este devastată pe coasta de vest. Ce anunță apocalipsa incendiilor?

august 5, 2021 0

Dezastrul provocat de schimbarea radicală a climei își arată colții tot mai evident în lume.

Turcia și Grecia continuă să lupte împotriva celui mai grav val de incendii din ultimele decenii, care încă se dezlănțuie în ambele țări. A fost o mică pauză, sâmbăta aceasta, toți se roagă acum pentru răcirea vremii, dar focul nu se oprește.

Lupta cu flăcările nu s-a încheiat încă nici joi.

În această dimineață, în peninsula Peloponez a fost declarat un incendiu mare care amenință să ajungă și să distrugă o parte din ruinele orașului antic Olimp, un sit arheologic de interes mondial. În acest oraș antic au fost inventate și ținute primele Jocuri Olimpice în 776 î.Hr., cu puțin mai puțin de 3.000 de ani în urmă.

Harta lumii actuale ne arată o planetă plină de focare de foc

„Pompierii s-au luptat toată noaptea pentru a proteja ruinele și continuă să lupte în timpul zilei pentru a conține fronturile incendiului și a le stinge. Condițiile sunt dificile”, a declarat ministrul grec al Protecției Civile, Michalis Chrysochoidis.

Situația este atât de complicată în Grecia, încât Guvernul a cerut și Armatei să se alăture luptei împotriva incendiilor. Numai în această săptămână au fost înregistrate o sută de focare.

Dar, fără îndoială, cea care a suportat greul acestui val de căldură care prăjește estul Mediteranei și arde Europa dinspre sud este Turcia, cu aproximativ 200 de incendii declarate în ultimele șapte zile.

Opt persoane au murit și câteva zeci de mii au fost nevoite să fie evacuate.

Au existat scene de panică: miercuri seara focul s-a apropiat de centrala termică Milas, din sud-estul Turciei, care folosește cărbune pentru a genera electricitate. Platforma a fost evacuată, înainte de înaintarea flăcărilor, iar materialele explozive au fost scoase din ea. Dar nu cărbunele: în interior au rămas tone.

Flăcările au pătruns în perimetrul locului, deși nu a mers mai departe. Vestea bună a sosit devreme în această dimineață:

„Focul din centrala termică a fost stins. Nu au existat explozii la uzină și nu au scăpat substanțe chimice ”, a declarat primăria provincială Mugla, unde se află uzina. Ulterior, guvernul turc a confirmat acest lucru.

Focul a ajuns în nord, iar Italia a înregistrat peste 800 de incendii

Eforturi disperate pentru stingerea focarelor

Țări europene precum Italia, Spania și Grecia, care au o coastă pe Marea Mediterană, luptă și ele împotriva flăcărilor.

Potrivit unei hărți de urgență a Comisiei Europene, flăcările acestea ajung aproape până în nordul Rusiei.

Iar harta prin satelit arată că incendii de diferite dimensiuni au afectat regiunile timp de cel puțin o săptămână în Uniunea Europeană.

În Italia, potrivit unei declarații a Pompierilor Naționali, în ultimele ore au existat peste 800 de incendii.

Pompierii au răspuns la 250 în Sicilia și 130 în Puglia, în timp ce 20.000 de hectare de pădure au fost arse pe 24 iulie, în mediul rural din provincia Oristano, pe insula Sardinia.

În mod similar, autoritățile turcești lucrează neobosit la stingerea incendiilor cu operațiuni în desfășurare atât pe cale aeriană, cât și la sol. Pompierii, inclusiv un grup de 100 de pompieri azeri, luptă de asemenea împotriva flăcărilor cu localnicii.

Autoritățile spun că au controlat 160 din cele 174 de incendii înregistrate în ultimele zile. Un total de 16 avioane, nouă drone, 51 de elicoptere, un elicopter fără pilot, 850 de aspersoare de apă și 150 de mașini de construcții au fost utilizate pentru a face față incendiilor.

Apocalipsă și în Statele Unite

Un orăşel cu 800 de locuitori, Greenville, situat în nordul  Californiei, a fost cuprins de flăcările Dixie Fire – un incendiu care devastează statul California, situat în vestul Statelolor Unite, de trei săptămâni, alimentat de o căldură sufocantă, o secetă alarmantă şi rafale de vânt continue.

”Aş spune că majoritatea centrului Greenville este complet distrusă”, a anunţat într-un mesaj pe Twitter fotograful specializat în incendii Stuart Palley, care a publicat fotografii ale dezastrului.

”Inima îmi este frântă pentru acest oraş magnific”, adaugă el.

2.000 DE CALIFORNIENI EVACUAŢI

”Pompierii luptă pentru oraşul Greenville”, a declarat miercuri seara, cotidianului San Fransisco Chronicle, o purtătoare de cuvânt a Serviciilor Forestiere americane, Pandora Valle, fără să ofere alte detalii.

Imagini realizate de către un fotograf AFP surprind lampadare metalice îndoite de căldura incendiului şi câteva structuri care au mai rămas în picioare.

Incendiul a atins Greenville miercuri, către ora locală 18.00 (23.00, ora României), potrivit lui Jake Cagle, şeful secţiei din echipa de gestionarea catastrofei, citat de News.ro.

El a anunţat, într-o înregistrare video, publicată miercuri seara, că pompierii au fost întârziaţi de către persoane care nu au dat curs ordinelor de evacuare şi care i-au obligat să aloce timp şiresurse pentru a le veni în ajutor.

Aproximativ 2.000 de locuitori ai Californiei au fost îndemnaţi miercuri să-şi evacueze ”imediat” domiciliile, odată cu apropierea Dixie Fire, cel mai mate incendiu din California de anul acesta.

Dixie Fire devastează  păduri din nordul Californiei de la jumătatea lui iulie, din cauza crizei modificărilor climatice, care provoacă vârfuri de căldură şi secetă în întreaga lume, dar mai ales în America de Nord.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.