Băsescu cu un ochi prin dosarele secrete ale Securităţii: Sunt prea mulţi politicieni implicaţi în vânzarea evreilor şi a nemţilor

noiembrie 20, 2009 0

I-o fi scăpat, o fi fost la plezneală, naiba ştie! Dar preşedintele Traian Băsescu, comandantul suprem al tuturor forţelor armate, „omul cu un ochi mai mare, cu unul mai mic şi cu o şuviţă care flutură în vânt”, a spus-o cu propria-i gură, într-un interviu acordat Academiei Caţavencu.
Preşedintele tuturor românilor din PD-L s-a lăudat din nou cu condamnarea comunismului, ba mai mult şi-a atribuit şi un merit pe care nu îl are, ca urmare a apariţiei Raportului Tismăneanu – şi anume înfiinţarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. IICCR apăruse însă cu mai bine de un an înainte ca Băsescu să fie huiduit în Parlament de Vadim Tudor şi Co. „Sunt 2.000.000 de dosare, în afară de cele care încă mai au realități vii ale spionajului românesc, sigur că nu pot fi deschise, așa ceva nu face nici un stat”, spune Băsescu în interviul amintit.
base
După care vine cireaşa de pe tort: „Cum, de asemenea, nu s-au deschis dosarele care au vizat vânzarea evreilor și a nemților. România a încasat bani. Sunt implicați prea mulți oameni politici încă în viață”, spune domnul candidat.
Dacă tot ne-a strecurat-o discret pe sub nas, oare când îşi va aminti Băsescu şi nişte nume? Peste două săptămâni, sau după ce pleacă din nou pe mare? Unii ar spune că mai sunt exact tot atâtea săptămâni până atunci.
Marius Oprea:  În ultimul său an al lui Dej, s-au încasat circa 2 milioane de dolari din aceste vânzări
Istoricul Marius Oprea, preşedintele IICCR, crede că şeful statului nu a aruncat o petardă. „Cred că fie vrea să protejeze pe cineva, fie vrea să şantajeze„, spune Oprea. Istoricul îşi aminteşte că a existat pe vremea mandatului lui Emil Constantinescu o cerere din partea Muzeului Holocaustului de desecretizare a acestor dosare, dar nu s-a întâmplat nimic. „După părerea mea aceste dosare trebuie scoase la lumină. Ele se referă practic la trafic cu carne vie. Existau formulare în aceste dosare în care oamenilor li se fixau preţuri în funcţie de starea de sănătate, de averea lor, a rudelor pe care le aveau în Germania. Practica nu a fost a lui Ceauşescu, a fost utilizată şi de Dej. În ultimul său an, s-au încasat circa 2 milioane de dolari din aceste vânzări. Dacă politicieni actuali au fost implicaţi în asemenea operaţiuni, eu cred că numele lor ar trebui cunoscut, iar asta ar trebui să fie o prioritate a noului preşedinte”, spune Oprea.
Poetul Mircea Dinescu, membru al CNSAS, spune că asemenea dosare nu au ajuns la CNSAS. Iar Băsescu trebuie să vină cu nume. „Preşedintele nu e un amărât de pe stradă. Să spună cine”, a declarat Dinescu.
Fostul director SRI,  Costin Georgescu,  crede că Băsescu nu a lansat o fumigenă. Dar spune că a declarat aceste lucruri pentru a-şi enumera realizările.  „Ştiu foarte puţine despre vânzarea saşilor, şvabilor şi evreilor, dar cred că e mai mult o problemă de imagine pentru statul român. Pentru că acei oameni chiar au fost vânduţi. Parlamentul ar trebui să hotărască în acest caz”, spune Georgescu, care adaugă că în mod normal, Băsescu are acces la astfel de dosare, fiind şi preşedintele CSAT.  „Nu cred că din oamenii politici care au fost implicaţi atunci mai sunt activi”, adaugă Georgescu.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.