…Basescu – doua gafe

octombrie 16, 2009 0

…cand se enerveaza, presedintele nu mai judeca limpede. A gafat cu amenintarea dizolvarii parlamentului pe 7 decembrie – o mutare perfect neconstitutionala, dupa cum proprii consilieri au recunoscut. A reiterat greseala, tinand-o gaia-matul cu referendumul pentru parlament unicameral. Asta e constitutional, dar nu e frumos si, practic, e inutil – o manevra pentru a mai scoate niste voturi in primul tur de scrutin de la o populatie care e satula de „politicianisme” si dispusa sa se arunce in bratele populismului. Toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos.
Nu poti castiga pe spinarea interesului national. Adica poti, dar nu e de folos. Stiu, Basescu se vede ca singurul Fat-Frumos in lupta cu balaurul „sistemului”.  Sa admitem, de dragul argumentului, ca e. Asta tot nu-i permite sa o sacrifice si pe Ileana Cosanzeana doar de dragul de a vedea balaurul rapus. Nu arunci copilul dimpreuna cu apa din copae. Nu creezi cu forta un stat prezidential, fara a te gandi la posibilelel consecinte pentru ziua de maine. Ce-ar fi fost daca Iliescu ar fi incercat asa ceva. Dar Vadim Tudor?
„Libertatea”, zicea Madison, „e pentru factionalism, aidoma aerului pentru foc. Il inteteste. Asta nu inseamna ca vrei sa interzici aerul, pentru ca fara aer, viata nu e posibila.” Cine are urechi de auzit, sa auda. Iar cine nu intelege, sa nu inteleaga.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.