"Băsescu: The Shame of Romania" – următoarea lovitură pregătită în campania anti-Băsescu

noiembrie 13, 2009 0

Un comunicat de presă publicat inclusiv pe fluxul Reuters dedicat anunţurilor plătite (deci pentru al căror conţinut agenţia nu îşi asumă responsabilitatea) prezintă o presupusă carte apărută în Statele Unite, referitoare la actele de corupţie ale preşedintelui Traian Băsescu. În prim planul acestei cărţi, cu titlul „Băsescu: The Shame of Romania” –  afacerea flota.  Cartea ar fi scrisă de un anume Jonathan Harper, dar, precizează comunicatul, acesta este doar un pseudonim, pentru a proteja sursele scriitorului, ca şi „însăşi securitatea acestuia”. „Scriitorul este un observator vechi al scenei româneşti”, mai arată comunicatul, „care a studiat rapoarte media şi investigaţii parlamentare pentru a scrie despre acest cel mai mare caz de corupţie din România”.
Comunicatul este semnat de un fantomatic American Committee Against Corruption. Acest comitet nu pare să existe. Singura lui urmă pe această planetă, în afara comunicatului de care vorbim, este un site, mai bine zis un blog găzduit de WordPress.  Acest site are doar două postări: ambele despre „cartea” referitoare la Băsescu. Am sunat la numărul de telefon indicat de comunicatul de presă, curioasă să aflu cine se ascunde în spatele pseudonimului Jonathan Harper. În cele din urmă mi-a răspuns Douglas Bloomfield, numele dat drept persoană de contact al Comitetului American Împotriva Corupţiei  în comunicatul de presă. Acesta mi-a spus că este o greşeală la mijloc, că el nu reprezintă Comitetul, ci doar a pus în legătură Comitetul cu Agenţia de PR care a publicat comunicatul:  PRNewswire. Nu a vrut să îmi dea detalii despre cei care au comandat comunicatul respectiv. Mi-a spus însă că a văzut cartea, care este publicată în limba engleză.
Comunicatul, intitulat „Romania’s Worst Scandal Revealed in New Book”,  a apărut iniţial pe platforma PRNewswire, de unde a fost preluat de Reuters, după cum vă spuneam, dar şi de siteurile CNBC şi FOX News.
Aştept să văd cum va fi tocat subiectul acestei cărţi fantomatice zilele următoare.
P.S. Acum văd că Alin Fumurescu scrie pe blogul său că Sorin Roşca Stănescu se laudă cu legături cu acest American Committee Against Corruption. It makes sense, now!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.