Biden prezice că Putin va ataca: ”Dacă Rusia face ce e în stare să facă în Ucraina, cu o forță mare, va fi dezastru!”

Biden prezice că Putin va ataca: ”Dacă Rusia face ce e în stare să facă în Ucraina, cu o forță mare, va fi dezastru!”

ianuarie 20, 2022 0

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că el crede că Rusia va invada Ucraina și a avertizat că va plăti pentru asta.

Antony Blinken, secretarul său de stat, a avertizat cu câteva ore înainte că Rusia „are planuri” de a-și spori în continuare trupele de-a lungul granițelor ucrainene și că ar putea începe „în scurt timp” o nouă agresiune militară împotriva țării strategice din Europa de Est, relatează El Pais.

La începutul unui turneu diplomatic menit să descurajeze Moscova de la trecerea liniilor roșii, Blinken a călătorit la Kiev pentru a-și arăta sprijinul față de guvernul lui Volodymyr Zelensky și și-a reînnoit promisiunea de sancțiuni aspre în cazul unei alte invazii ruse.

În timp ce Kremlinul a cerut din nou NATO și Statelor Unite garanții că Alianța Atlantică nu va admite niciodată Ucraina sau Georgia ca membru NATO, Blinken, care se va întâlni vineri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, i-a avertizat pe ucraineni că trebuie să se pregătească pentru zilele dificile.

După-amiază, la o conferință de presă la Washington, Biden a mers mai departe și a prezis că Vladimir Putin va interveni în Ucraina, dar a creat confuzie în jurul a ceea ce el considera o agresiune gravă și a calibrului răspunsului aliaților la un „raid”, relatează Amanda Mars.

„Cred că va testa Occidentul, Statele Unite și NATO cât poate de mult? Da, cred că da. Nu sunt sigur că a decis ce va face, dar bănuiesc că va invada, trebuie să facă ceva”, a adăugat Biden.

„Nu s-au văzut niciodată sancțiuni precum cele pe care le-am promis că vor fi impuse [dacă se întâmplă]”, a subliniat el, dar a transmis semnale neclare subliniind:

„O incursiune minoră este un lucru, pe care ajungem să-l discutăm [între aliați] cum să răspundem, dar dacă fac ceea ce sunt capabili să facă cu o forță mare la graniță, va fi un dezastru pentru Rusia.”

Ucraina este în război de opt ani în regiunea Donbas împotriva separatiștilor pro-ruși, care primesc sprijinul Moscovei, care deja în 2014 a anexat peninsula ucraineană Crimeea într-un referendum nerecunoscut de comunitatea internațională.

Acum, concentrarea a aproximativ 100.000 de soldați ruși la graniță, la care continuă să se adauge armamentul și armele grele, împreună cu marile amenințări dialectice de la Kremlin, au declanșat o criză uriașă de securitate în Europa de Est.

„Știm că există planuri [ale rusilor] de a crește acea forță [militară] și mai mult, într-un timp foarte scurt”, a spus Blinken la Kiev.

„Și asta îi dă președintelui Putin capacitatea, tot într-un timp foarte scurt, de a lua măsuri mai agresive împotriva Ucrainei”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.