Washington Post: Giuliani a coordonat planul declarării victoriei lui Trump în state câștigate de Biden

Washington Post: Giuliani a coordonat planul declarării victoriei lui Trump în state câștigate de Biden

ianuarie 21, 2022 0

Pe 14 decembrie 2020, ziua votului Colegiului Electoral al SUA, electori republicani s-au reunit în capitalele a cinci state pe care Joe Biden le câștigase.

Ei s-au declarat „aleși și calificați în mod corespunzător” și au trimis certificate semnate la Washington care pretindeau să afirme că Donald Trump este adevăratul învingător.

La acea vreme, adunările din Arizona, Georgia, Michigan, Nevada și Wisconsin – toate statele care au aprobat oficial electorii lui Biden – au fost larg contestate de echipa lui Trump, ca să susțină acuzațiile fără temei legal de fraudă.

Afacerea listelor rivale cu electori republicani a devenit acum un obiectiv al comitetului Camerei Reprezentanților din Congres care investighează insurecția din 6 ianuarie, potrivit unor persoane apropiate de activitățile comisiei, citate de Washington Post.

Doi procurori generali democrați le-au cerut procurorilor federali în ultimele zile să investigheze dacă au fost comise ilegalități în adunarea sau prezentarea listelor cu electorii lui Trump.

Aceștia s-au adunat la vedere, asistați de oficiali de campanie și de avocatul lui Trump, Rudolph W. Giuliani, care a spus public că listele rivale sunt necesare și adecvate.

Pe plan intern, Giuliani a fost cel care a supravegheat efortul, potrivit foștilor oficiali de campanie și lideri de partid care, ca și alții intervievați pentru acest raport, au vorbit sub condiția anonimatului.

Una dintre persoanele familiarizate cu planul a spus că Giuliani a fost asistat uneori de canalul media de dreapta One America News.

Amploarea și detaliile coordonării din culise – și refuzul unora dintre alegătorii lui Trump de a merge de acord cu planul – nu au fost raportate anterior.

Campania s-a dus pentru a ajuta electorii falși să aibă acces la clădirile Capitoliului, potrivit foștilor oficiali de campanie și lideri de partid.

Campania a lucrat, de asemenea, pentru a găsi înlocuitori pentru electorii care nu au putut să participe sau nu au vrut.

Printre cei care nu au vrut s-au numărat un președinte de stat conservator, un parlamentar care a fost unul dintre primii din Congres care l-a susținut pe Trump și un fiu al legendarului senator republican Johnny Isakson, a descoperit The Washington Post.

Când au fost exprimate voturile colegiului electoral, aliații lui Trump au susținut că trimiterea listelor rivale la Washington a copiat o mișcare a democraților într-o cursă strânsă din Hawaii, cu șase decenii mai devreme.

Ei au spus că doar blocau electorii lui Biden, în eventualitatea în care instanțele vor stabili că Trump a câștigat oricare dintre acele state.

Electorii republicani din două state suplimentare, Pennsylvania și New Mexico, au trimis și ei certificate, dar acele documente spuneau în mod explicit că acestea trebuiau luate în considerare numai dacă rezultatele alegerilor erau schimbate.

Cu toate acestea, în moduri care nu au fost cunoscute public decât câteva luni mai târziu, listele rivale au fost folosite ca dovadă în eforturile de ultimă oră de a oferi vicepreședintelui Mike Pence motivația de a respinge victoria lui Biden când a prezidat numărătoarea voturilor electorilor, în Capitoliul SUA, pe data de 6 ianuarie 2021.

Înainte de ziua alegerilor, candidații la președinție sau partidele lor nominalizează o listă de potențiali electori în fiecare stat în care apar pe buletinul de vot.

După ce votul popular este certificat, guvernatorul din fiecare stat este obligat, conform legii federale, să certifice electorii candidatului câștigător.

Aceștia se întâlnesc apoi la jumătatea lunii decembrie și trimit certificate semnate prin care își consemnează voturile, printre altele, arhivistului național și președintelui Senatului SUA. Voturile sunt numărate pe 6 ianuarie.

Într-o citație de marți adresată avocatei Jenna Ellis, care a lucrat îndeaproape cu Giuliani, comisia Camerei a scris că ea „a pregătit și a difuzat două memorii menite să analizeze autoritatea constituțională pentru ca vicepreședintele să respingă sau să amâne numărarea voturilor electorale din statele care au prezentat liste rivale de electori”

Procurorul general din Michigan, Dana Nessel (D), care a sesizat problema procurorilor federali, a declarat săptămâna trecută că transmiterea certificatelor electorale către arhivele statului și oficialii guvernamentali a transformat ceea ce ar fi putut fi un eveniment politic într-un „caz deschis și închis de falsificarea unui dosar public.”

„Acesta nu este teatru politic. Nu este un discurs protejat. Este un atac asupra structurii sistemului nostru de guvernare. De aceea merită să aibă un control federal de urmărire și investigație”, a spus Nessel într-un interviu.

Giuliani nu a răspuns la mesajele The Washington Post. Nici un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns.

Ellis a refuzat să comenteze rolul ei în planul electoral Trump. Ea nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la citație.

Consilierul de campanie al lui Trump, Boris Epshteyn, a declarat pentru The Post că a participat la teleconferințe cu echipa juridică a campaniei, inclusiv Giuliani, pentru a discuta despre participarea electorilor.

Mai multe instanțe, renumărări și audituri nu au găsit nicio dovadă de fraudă pe scară largă la alegerile prezidențiale din 2020.

Epshteyn a fost citat marți de comisia Camerei, la fel ca și Giuliani.

Discuțiile despre electorii rivali datează din zilele imediat după alegeri, conform comunicărilor publicate luna trecută de comisia Camerei.

Șeful de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, a primit mesaje text care propuneau o strategie în care legislațiile republicane să numească liste alternative de alegători ai lui Trump. Un text a numit planul „foarte controversat”.

„Îmi place”, a răspuns Meadows, potrivit comitetului, care nu a dat publicității numele persoanelor care au trimis mesajele.

La sfârșitul lunii decembrie, Jeffrey Clark, un oficial al Departamentului de Justiție care simpatiza cu Trump, a redactat o scrisoare prin care îndeamnă pe oficialii din Georgia să convoace o sesiune specială a legislativului pentru a reconsidera câștigul lui Biden.

Guvernatorul Brian Kemp (republican) i-a certificat pe electorii lui Biden, iar șefii lui Clark au respins propunerea de a trimite o astfel de scrisoare, care a apărut public după ce Trump a părăsit mandatul. Clark a spus că comunicările sale au fost legale.

Aproximativ în aceeași perioadă, avocatul Trump, John Eastman, a susținut în memorii care prezentau opțiuni pentru Pence că listele electorale rivale i-au permis să declare pe 6 ianuarie că niciun câștigător nu poate fi determinat în acele șapte state.

Șeful de cabinet al lui Pence, Marc Short, a declarat pentru The Post că Giuliani și asociații săi au transmis scrisori de la legislatori individuali de stat care se opuneau electorilor lui Biden și susțineau că electorii lui Trump ar trebui recunoscuți în schimb.

Echipa juridică a lui Short și Pence a analizat scrisorile, dar nu au fost convinși că există vreo bază legală pentru a accepta electorii lui Trump care nu au fost autorizați de statele lor, a spus Short.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.