BLASONOFABITCH

ianuarie 2, 2009 0


Exista, in acest moment, in SUA un caz de coruptie baban. Monstruos chiar, daca ne gandim cat de similar este cu cele ce se petrec in Romania.  Spagile cerute, motivele invocate, mai toate se potrivesc si pe la noi. Si poate ca de asta ar fi bine sa privim atenti la ce se intampla peste ocean.
Rod Blagojevich, guvernator de Illinois si membru in partidul lui Barack Obama, este subiectul unei ample anchete desfasurate de FBI, pe motiv ca a cerut spaga , ca vrut sa fraudeze  numirea unui senator american si ca a incercat sa forteze proprietarii ziarului Chicago Post sa concedieze cativa editorialsti ai ziarului.  Pentru cei care nu au auzit de subiect, o sa-l reiau in cateva randuri:

blagojevitch.jpg


Dupa ce a fost ales presedinte, Barack Obama a lasat un loc liber in Senatul SUA, iar Blagojevich trebuia sa nominalizeze pentru post. Discutiile purtate la telefon de Blagojevich si alti cativa au relevat faptul ca, practic, el a scos la licitatie postul de senator, dorind la schimb, unul din urmatoarele favoruri:

  • Un salariu gras in cadrul unui ONG
  • Un salariu gras ( 150.000 USD/an ) pt sotia sa, ca urmare a numirii ei in Consiliul de Administratie a unei corporatii importante
  • Promisiunea unei finantari a campaniei electorale si un avand generos din acea finantare
  • Un post in administratia SUA (echivalentul ministrului Sanatatii) sau postul de ambasador in Serbia

In plus, Blagojevich a fost acuzat ca abuzand de puterea detinuta a directionat discretionar 8 milioane de dolari din bani publici catre un spital de copii, pentru ca apoi sa primeasca 50.000 de dolari de la un membru al conducerii spitalului sub forma de donatii pentru campania electorala.
Procurorii au facut chiar si un calcul, din care a rezultat ca in urma atribuirii unor contracte cu statul, platite din bani publici, Blagojevich a strans peste 2,5 milioane de dolari sub forma de contributii la campanbia electorala din partea companiilor sau a indivizilor care “castigasera” acele contracte.
Chiar si Obama a fost tarat in acest caz de coruptie, deoarece Blagojevich vorbea despre candidatul preferat de presedintele american pentru postul din Senat. Insa rechizitoriul FBI il exonereaza pe Obama de orice implicare.
Inainte de acest scandal, Blagojevich dorea sa candideze la alegerile prezidentiale din 2016…. Sau dupa cum spunea Jay Leno: That Bla-Son-of-a- Bitch!
Hmmm….  Dupa ce ati citit aceste randuri la cine va ganditi?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.