Boleslav InimaBuna si razboiul valahilor inchipuiti

februarie 3, 2009 0

Departe de Romania exista Valahia. Mai precis, intr-un colt al Cehiei. Valahii de acolo fac bani din palinca, scandaluri, serbari, glume, parodii si forme fara fond. Oricat vi s-ar parea o absurditate, Valahia scoate bani frumosi din buzunarul turistilor: cateva sute de mii de euro pe an, dupa cum am citit aici. Adica in International Herald Tribune, daca nu vreti sa mai dati click pe link.
Totul a inceput in 1997, cand fotograful Tomas Harabis a pus bazele Valahiei, profitand de faptul ca in acea regiune se stabilisera cu multe sute de ani in urma valahi din Romania de azi, iar termenul de Valahia exista deja in istoria Cehiei ca fiind numele „traditional” al acelei provincii. Numai ca Harabis i-a adaugat umorul: un steag cu un pui anemic pe post de stema (mai tineti minte puii „fratii Petreus” de pe timpul comunismului?), o flota compusa din 40 de barci de lemn, o aviatie de cateva  avioane Cesna, o limuzina oficiala vopsita in galben strident , moneda nationala: jurovalsarul si pasapoarte visinii.
„Regatul Valahiei este o parodie a identitatii cehesti, pentru ca nimic nu este sfant pentru cehi”, spune Harabis in articolul de pe IHT.
Insa si in regatul valahilor virtuali a izbucnit o lupta pt putere: In 1997, Harabis l-a incoronat pe clovnul Bolek Polivka ca rege al Valahiei sub numele de Boleslav InimaBuna. Numai ca in 2001, Harabis, ministru de externe, l-a acuzat pe Rege ca deschidea consulate fara sa ii ceara sfatul si a emis un edict prin care numea un nou rege: Vladimir al II-lea, un muncitor. InimaBuna l-a dat in judecata pe Harabis, dar Justitia nu i-a dat dreptate si a stabilit ca Harabis este proprietarul marcii Regatul Valahiei.
O chestie interesanta: valahii din Cehia sustin ca ei au inventat jocul de hochei, deoarece pucul seamana cu o cacareaza de oaie…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.