Bolojan trece de partea lui Orban. Se clatină Cîțu? Sau e prea târziu?

Bolojan trece de partea lui Orban. Se clatină Cîțu? Sau e prea târziu?

august 23, 2021 0

Anunțul făcut de liderul PNL actual privind susținerea sa la congres de către Ilie Bolojan, unul dintre cei mai influenți lideri liberali, a surprins pe toată lumea.

Motivul este că impresia generală a fost că organizațiile din Ardeal și nordul țării vor merge pe mâna actualului premier, mai ales că lideri ca Emil Boc, Gheorghe Flutur sau Gheorghe Falcă și-au anunțat deja suportul pentru Florin Cîțu, alături de Robert Sighiartău, secretarul general al partidului, sau Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL și liderul europarlamentarilor români la Bruxelles.

Ilie Bolojan și Emil Boc, doi lideri puternici ai PNl în teritoriu

Prin urmare, anunțul privind trecerea lui Bolojan de partea lui Orban a venit ca o undă de șoc în PNL.

Au început să curgă întrebările:

”Este un semnal că Florin Cîțu nu are victoria asigurată?”. ”Este semnalul dat altora lideri și viitori delegați la congres că actualul premier nu e bătut în cuie?”. ”Este rezultatul dezvăluirilor din ultima vreme despre trecutul lui Cîțu?”. ”Este o ruptură între Bolojan, pe de o parte, și alți lideri cu greutate din Ardeal proveniți din fostul PD-L, ca Boc sau Flutur?”.

NU există răspunsuri certe la aceste întrebări. Singura certitudine e că, pe ultima sută de metri, Ludovic Orban a dat o mică lovitură și a mai echilibrat balanța care se înclinase puternic în favoarea lui Florin Cîțu, prin trecerea de partea sa a majorității șefilor de organizații locale, grație puterii pe care o are ca prim-ministru în împărțirea resurselor bugetare.

Totuși, Bolojan a anunțat în mai multe rânduri că nu va impune organizației și nici nu va face recomandări cu privire la candidatul care ar trebui susținut pentru șefia partidului, ci își va lăsa colegii să voteze ”cum vor considera de cuviință”.

E binecunoscut faptul că fostul primar de mare succes al Oradei și actualul președinte al CJ Bihor nu este foarte în grațiile lui Klaus Iohannis. Iar Florin Cîțu este considerat ”omul lui Iohannis”. Deci colegii lui Bolojan, știind asperitățile sale cu actualul președinte, au mers natural în direcția lui Ludovic Orban.

Dar nici Boc nu este foarte iubit de Klaus Iohannis și totuși a fost unul dintre cei mai mari susținători ai lui Florin Cîțu. Deci, cum s-ar explica disocierea lui Bolojan de primarul Clujului?

Bolojan nu provine din fostul PD-L, condus de Emil Boc înainte de fuziunea cu liberalii vechi. El este membru PNL dintotdeauna. Orban la fel. Acesta din urmă n-a ezitat să pomenească direct de relația sa mai veche cu liderul CJ Bihor, chiar în comunicatul în care anunța sprijinul primit din partea liberalilor lui Bolojan.

”Mă bucură în mod deosebit susținerea primită astăzi din partea organizației din Bihor a Partidului Național Liberal, prin votul asupra moțiunii „PNL – Forța Dreptei”. Le mulțumesc colegilor din Bihor pentru încrederea pe care mi-o acordă și pentru opțiunea covârșitoare pe care au făcut-o în această etapă. (…) Cunosc foarte bine organizația PNL Bihor și am o relație foarte bună cu președintele Ilie Bolojan, cu reprezentanții filialei în Parlament și cu cei din administrația locală, o relație de cooperare și de sprijin reciproc”, a spus Orban.

Așadar, pe de o parte Bolojan are o relație foarte apropiată cu Orban, sunt vechi colegi, au trecut prin multe împreună, se cunosc bine, au încredere unul în altul. Pe de alta, succesul lui Bolojan la Oradea și imaginea sa de lider politic de mână forte îi permit acestuia să nu se jeneze chiar dacă înoată împotriva curentului.

Lui Bolojan îi este indiferent dacă Iohannis îl va scoate de suflet, el are deja un CV care îi poate asigura multe mandate la șefia Bihorului.

De fapt, Ilie Bolojan a rămas consecvent cu el însuși. Și atunci când i-a certat pe colegi pentru felul umilitor în care l-au tratat pe Orban la Cluj, și când a spus că nu se bagă să influențeze liberalii din Bihor, care vor vota potrivit propriei conștiințe.

Și mai e ceva: Bolojan a anunțat că și moțiunea lui Cîțu poate primi votul delegaților bihoreni, nu doar a lui Ludovic Orban. Acesta a primit susținerea de la PNL Bihor pentru că și-a prezentat moțiunea acolo. Dar e de așteptat ca și Florin Cîțu să facă un drum la Oradea și, așa cum spunea Bolojan, și el să primească susținere de la PNL Bihor pentru moțiunea sa.

Deci nu este exclus ca, la congres, unii delegați bihoreni să voteze cu Orban, alții cu Cîțu.

Ilie Bolojan are mare încredere în Ludovic Orban, ambii fiind liberali cu state vechi

O astfel de posibilitate nu-l ajută prea mult pe Ludovic Orban, care la momentul actual nu controlează decât cel mult 30% din voturile delegaților, via șefii de organizații care îl susțin (cum este și Ilie Bolojan).

Prin urmare, Orban are nevoie de mult mai mult decât susținerea unui ”greucean” ca Bolojan. Mai ales că premierul Cîțu pare să fi surmontat cu bine valul de acuzații pe seama trecutului său în ceață, subiectul nu mai face agenda zilei ca în urmă cu o săptămână, iar creșterea infectărilor cu tulpina DELTA va face din valul 4 al pandemiei centrul atenției mediatice.

Dar până pe 25 septembrie se mai pot întâmpla multe. Și mai rămâne necunoscuta de care vorbea liderul PNL în comunicatul de ieri:

”(…) Există o prevedere în Statutul Partidului Național Liberal care menționează că niciun delegat care participă la Congres nu poate primi mandat imperativ din partea vreunei organizații. Fiecare delegat care participă la Congres ia decizia cu privire la alegerea președintelui PNL în funcție de propria voință, în funcție de propria evaluare și propriul discernământ.
Este împotriva Statutului Partidului Național Liberal ca vreun delegat la Congresul PNL să fie constrâns să ia altă decizie decât cea pe care o consideră potrivită”.

 

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.