”Căderea Afganistanului în mâinile talibanilor va fi mult mai gravă decât genocidele ISIS și ruandeze combinate”

”Căderea Afganistanului în mâinile talibanilor va fi mult mai gravă decât genocidele ISIS și ruandeze combinate”

august 14, 2021 4

Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan (cu o populație de 615.000 de locuitori). Este cea mai importantă înfrângere a Guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor SUA și NATO. Tot vineri, alte două capitale de provincii au căzut în mâinile talibanilor.

Forțele guvernamentale controlează în continuare aeroportul din Kandahar, care a fost a doua cea mai mare bază militară americană din Afganistan, pe durata misiunii de 20 de ani.

Tot vinerea trecută, talibanii au capturat și orașul Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata şi responsabili politici şi administrativi să evacueze oraşul, a declarat o sursă de securitate, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Retragerea trupelor americane din Afganistan poate genera un masacru în țara asiatică, ne-a scris un cititor VoxPublica.ro, într-o scurtă analiză-apel, sub anonimat, pe care o redăm în continuare integral:

”Unii compară căderea Kabulului cu căderea Saigonului. Greșesc.
Căderea completă a Afganistanului în mâinile talibanilor va fi mult mai gravă decât genocidele ISIS și ruandeze combinate.
Mai mult, talibanii chiar vor avea un califat terorist izolat și puternic, mult mai rău decât ISIS. Cele mai apropiate baze NATO sunt la mii de km distanță in Turcia si Orientul Mijlociu cu Iranul la mijloc.
În Afganistan se ajunge doar cu drept de survol dat de Pakistan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan sau Tadjikistan.
Afganistanul și-a format în 20 de ani o generație modernă și cu aspirații democratice. Această generație va căuta refugiu în Europa sau va fi masacrată de talibani.
Ce va face NATO, când 5% sau 10% din cei peste de 32 de milioane de locuitori ai Afganistanului vor fi masacrați de talibani?
Kabulul are de peste două ori mai mulți locuitori decât Bucureștiul, iar mulți dintre ei sunt inamici declarați ai talibanilor prin modul de viața sau posturile deținute.
Poate mulți au uitat sau nici nu știu de execuțiile publice ale talibanilor din anii ‘90, în 2021 și în următorii ani Occidentul va urmări impasibil la TV atrocitățile talibanilor care se spune ca ar fi ceva mai soft decât ISIS?
Totuși, ce va face UE cu inundațiile de refugiați, droguri și atacuri teroriste? Mi-e greu să cred că guvernele occidentale au uitat prin ce a trecut UE în istoria recentă.
Ce preferă NATO: să aibă 10-20.000 de soldați în Afganistan sau de 10 ori mai mulți patrulând și urmărind teroriști în orașele europene și americane?
Doar niște lideri extrem de slabi și naivi pot crede că Afganistanul poate fi predat talibanilor fără consecințe extrem de grave.”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.