”Când nu te înțelegi cu premierul, pleci din Guvern, nu pleacă el. Noi așa am făcut cu Ponta”

”Când nu te înțelegi cu premierul, pleci din Guvern, nu pleacă el. Noi așa am făcut cu Ponta”

septembrie 8, 2021 0

Liderul UDMR Kelemen Hunor arată că politicienii maghiari dau dovadă de o maturitate politică pe care nu o găsești la multe dintre partidele românești.

USRPLUS a început să dea foc la țară, aliindu-se cu AUR, din ură față de Cîțu și declanșând o criză politică fără precedent prin blocarea Guvernului și cererea de demisie a primului-ministru.

Acesta la rândul lui a ”executat” doi miniștri ai USRPLUS fără să discute cu partidul lor înainte, ceea ce a lezat orgoliul ”partenerilor”.

PSD asistă relaxat de pe margine, iar AUR profită de slăbiciunile ”Dreptei” pentru a întinde capcane în care să cadă cei mai slabi de înger.

Dar UDMR nu face nimic din toate acestea. Dimpotrivă, îndeamnă la calm, la negocieri responsabile, nu la războaie de orgolii, care fac rău tututor, mai ales partidelor implicate în aceste bătălii fără sfârșit.

Declarațiile lui Kelemen Hunor care arată realismul UDMR

„Într-o coaliție este nevoie de o colaborare permanentă. Eu am plecat din guvern când nu m-am înțeles cu Ponta. Când nu te înțelegi cu premierul, pleci din guvern, nu pleacă premierul”

„Când pui condiții care nu pot fi acceptate de partener e clar că nu vrei să mergi mai departe. Poate după congrese se poate nuanța această poziție și dintr-o parte și din alta”

– „Trebuie să lași ușa deschisă pentru a exista posibilitatea de a reface coaliția”

– „Constituțional nu există o problemă cu funcționarea guvernului. Vor fi numiți interimari, sunt 45 de zile la dispoziție și până atunci se poate găsi o soluție politică pentru a restabili majoritatea. Trebuie să găsim un compromis. Nimeni nu deține adevărul absolut, nici PNL, nici USR PLUS, nici UDMR”

”Bine, boss, ce înseamnă reformă la tine. Hai să vedem, la ce te gândești?”

Liderul UDMR a vorbit pentru Digi 24 și de celebra zicere cu ”reformele”, care a ajuns o vorbă goală pe care unii o folosesc ca să dea bine la public și să-i atace pe alții că nu o folosesc.

”Toată lumea vorbește de reforme. La un moment dat am, spus: «OK, hai, când trec congresele voastre să ne așezăm la masă și să spunem cine și ce înțelege prin reforme»S-ar putea să nu ne întâlnim pe drum. S-ar putea să înțeleg eu, prin reforme, altceva decât înțelege Dacian Cioloș sau Florin Cîțu sau Ludovic Orban.

La reforme se poate apela populist și demagogic – „Hai să facem reforme reforme. Bine, boss, ce înseamnă reformă la tine. Hai să vedem, la ce te gândești?

Pensiile speciale. Au rezolvat cu parlamentarii și s-au liniștit. Problema pensiilor speciale, așa zisele pensii speciale, la parlamentari, din toată ecuația, înseamnă nici 2%. N-ai rezolvat nimic. Demagogie, populism, dă bine la popor, OK.

Nu au mers mai departe, nu au venit cu nicio soluție. Atunci, eu am zis haideți să discutăm corect și rațional. Statul român dorește sau nu dorește ca pentru acele persoane care sunt în serviciul public 20-30-40 de ani să dea ceva la pensie? Fiindcă acele persoane au niște restricții, ceilalți nu au nicio restricție.

Magistrații au restricții? Da. Hai să vedem cum rezolvăm. Militarii au? Da. Polițiștii? Da. Nu vorbesc de foști securiști, milițieni, torționari, e altă categorie. Politicienii au restricții? Da. Atunci hai să vedem.

Nu vrem să dăm nimic în plus la pensionare, atunci asta e situația, dar să nu dăm la nimeni, mergem doar pe contributivitate sau mai dăm un punct și jumătate-două puncte. Asta e discuția principială, dacă am stabilit principiile, putem să mergem mai departe.

După aceea, nicio pensie nu poate să fie mai mare decât ai avut salariul. Care e contributivitatea? Care e corectitudinea când ai o pensie de 20-30-40-50 de ori mai mare decât salariul tău. Nu se poate accepta așa ceva.”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.