Varianta Mu e în toate statele SUA. Germania: ”Dacă vaccinarea nu ia viteză, valul 4 va fi fulminant!”

Varianta Mu e în toate statele SUA. Germania: ”Dacă vaccinarea nu ia viteză, valul 4 va fi fulminant!”

septembrie 8, 2021 0

America este foarte atentă la evoluția variantei Mu a coronavirusului, care a fost deja detectată în toate statele din Statele Unite (cu excepția Nebraska) și în țări precum Columbia sau Ecuador.

Alarmele s-au declanșat săptămâna trecută, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat varianta mu ca „variantă de interes”. Potrivit organizației, această variantă în țări precum Columbia, Bolivia sau Ecuador reprezintă deja 39%, respectiv 13% din cazuri.

Pe 30 august, OMS a adăugat varianta Mu la lista sa VOI (variante de îngrijorare), care include Eta, Iota, Kappa și Lambda. Celelalte variante de interes conform OMS sau CDC sunt Eta, Iota, Kappa, Lambda și variantele nenumite (B.1.617.3).

Varianta Mu a fost secvențiată pentru prima dată în Columbia, în ianuarie 2021. A fost documentată în 39 de țări, inclusiv în Statele Unite, unde cazurile din California și Florida au fost legate de călătoriile din America de Sud.

Acum, varianta Mu este prezentă deja în toate cele 50 de state americane, anunță Los Angeles Times.

Este atât de izbitor, încât principalul epidemiolog al guvernului Statelor Unite, Anthony Fauci, a asigurat în timpul unei conferințe de presă că țara monitorizează această variantă „îndeaproape”, dar nu o consideră „o amenințare imediată în acest moment”.

OMS insistă asupra faptului că impactul acestei variante asupra eficacității vaccinurilor trebuie încă studiat mai în profunzime și subliniază că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în țările din America de Sud, prevalența sa a fost redusă și reprezintă acum mai puțin de 0,1% din cazuri.

Epidemiologul șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria van Kerkhove, a declarat marți că lumea a intrat pe platoul curbei de contagiune a coronavirusului.

Germania atrage atenția că dacă vaccinarea nu avansează valul 4 va fi ”fulminant”

Autoritățile sanitare din Berlin au avertizat miercuri că cel de-al patrulea val al pandemiei din Germania ar putea dobândi o dezvoltare „zdrobitoare” în octombrie, dacă nu se vor face progrese în ceea ce privește vaccinarea în rândul celor care nu au primit încă nicio doză de vaccin.

„Dacă nu reușim să creștem drastic vaccinarea, al patrulea val actual ar putea dobândi o dezvoltare fulminantă”, a declarat Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch (RKI) de virologie, entitatea de referință pentru pandemia din țară.

Wieler a avertizat că cele mai recente date despre evoluția Covid-19 arată că „vârsta medie a celor din unitățile de terapie intensivă este în scădere” și a spus că progresul în vaccinare este „oportunitatea noastră de a pune capăt pandemiei”.

„Cazurile au ajuns pe platou în lume, dar acest platou arată un nivel destul de ridicat de intensitate, înregistrând în fiecare săptămână între 4,4 și 4,5 milioane de cazuri, cifre care sunt evident sub nivelurile reale”, a explicat Van Kerkhove într-o conferință de presă difuzată de rețelele sociale.

„Dar o situație inegală este observată în diferite regiuni”, a avertizat expertul, deoarece în timp ce în America Latină cazurile au scăzut în ultimele săptămâni, în unele regiuni din Europa și Africa au crescut.

În acest moment, potrivit lui Van Kerkhove, există între 67.000 și 68.000 de cazuri letale pe săptămână, cu cea mai mare creștere din America de Sud și de Nord.

Spania dă deja drumul la a treia doză

În ceea ce privește Europa, a existat o scădere a cazurilor de COVID-19, dar numărul deceselor este în creștere, în timp ce în Asia morbiditatea și mortalitatea din COVID-19 sunt în scădere.

De la începutul pandemiei, au fost înregistrate peste 221 de milioane de infecții și peste 4,5 milioane de decese cauzate de COVID-19, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Apariția variantei delta și succesul programelor de vaccinare marchează viitorul pandemiei.

În Spania, Comisia de Sănătate Publică a aprobat marți în această zi administrarea unei a treia doze suplimentare de vaccin covid la pacienții aflați în „situație de imunosupresie severă” și a subliniat că, în prezent, nu este recomandată o doză de rapel pentru populația generală.

Pandemia a ucis 85.066 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății, care a raportat încă 138 de decese în ultimele 24 de ore și o scădere suplimentară a incidenței cumulate în 14 zile de 16 puncte, până la 160 de cazuri la 100.000 de locuitori.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.