Când vor intra în conturile României primele 3 miliarde de euro din PNRR

Când vor intra în conturile României primele 3 miliarde de euro din PNRR

ianuarie 13, 2022 0

Prima cerere de plată pe care România o va face în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va avea loc în trimestrul doi din acest an, când vom putea trage aproximativ 2 miliarde de euro din partea de granturi şi 900 de milioane de euro din partea de împrumuturi, a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că joi a fost creditat contul din Banca Naţională cu 1,9 miliarde de euro din componenta de împrumuturi a PNRR, iar în acest moment „putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi”.

„Acum două zile, în 11 (ianuarie – n.r.), Comisia Europeană a luat această decizie şi astăzi a fost creditat contul din Banca Naţională şi încă 1,9 miliarde de euro au intrat pe parte de împrumuturi în contul deschis la BNR în această dimineaţă. Practic, în acest moment, putem spune că am tras din PNRR şi avansul din împrumuturi şi avansul din granturi şi urmează ca după finalizarea tuturor procedurilor pe care le mai avem de finalizat pentru a operaţionaliza toate circuitele din PNRR – şi aici mă refer la Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare care este acum în lucru – să putem începe, practic, să facem şi demersuri pentru a trage aceşti bani”, a menţionat ministrul.

Potrivit lui Dan Vîlceanu, prima cerere de plată în cadrul PNRR va putea fi făcută în trimestrul doi al anului în curs.

„Prima cerere de plată pe care o vom face în PNRR va fi în trimestrul doi din acest an, aşa este calendarul în PNRR. Va fi o cerere de plată prin care, în urma jaloanelor şi ţintelor pe care le-am avut până la sfârşitul anului 2021, vom putea trage aproximativ 2 miliarde de euro din partea de granturi şi 900 de milioane de euro din partea de împrumuturi, urmând ca la fiecare cerere de plată să se storneze practic din împrumut o sumă, astfel încât, până la finalul PNRR, tot ce am primit bani cu împrumut să fie reţinut din celelalte tranşe pe care le tragem prin acest Mecanism de Redresare şi Rezilienţă”, a explicat şeful de la Fonduri Europene, citat de Agerpres.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.