EXCLUSIV. Ce spun Cristian Diaconescu și Eugen Tomac despre criza din PMP

EXCLUSIV. Ce spun Cristian Diaconescu și Eugen Tomac despre criza din PMP

ianuarie 13, 2022 2

Ape tot mai tulburi în PMP, după ce Traian Băsescu și-a luat mâna de pe partidul pe care l-a creat înainte de alegerile din 2014.

Venirea la cârma PMP a fostului său șef al Administrației Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a adus PMP un plus de imagine și credibilitate, dar a lăsat loc liber unor viitoare tensiuni, care au început să iasă șa suprafață.

Un prim semnal a fost plecarea din PMP a Ioanei Constantin, fost candidat al PMP la orimăria Sectorului 1. Iar acum, apar acuzații de ”puci”, între două grupări conduse, spun surse din PMP, de Cristian Diaconescu și Eugen Tomac, fost președinte al PMP și actual europarlamentar.

Apropiații lui Eugen Tomac au decis să convoace Congresul PMP, în urma unei ședințe a Colegiului Național pe care președintele PMP, Cristian Diaconescu, o consideră un puci.

VoxPublica.ro a discutat cu protagoniștii acestei confruntări interne din PMP și prezintă punctele de vedere ale fiecăruia:

EUGEN TOMAC

”Nu este vorba de niciun puci, de nicio lovitură de palat. Pur și simplu, 70% din conducerea partidului a decis că avem nevoie să ne întâlnim și să tragem linie după perioada scursă de la demisia mea din fruntea PMP urmare a faptului că partidul nu a mai intrat în noul Parlament. E absolut nedrept ca eu să fiu prezentat drept organizatorul acestei mișcări din partid, care vezi-Doamne și-ar propune să-l dea jos pe domnul Diaconescu, de vreme ce eu însuși sunt cel care l-am susținut pe domnia sa să preia conducerea după demisia mea! Și cred în continuare că dânsul are certe calități, este un om cu o imagine credibilă, respectat și valoros, tocmai de aceea colegii mei au vrut să le fie lider. Dar acum, tot ei sunt cei care au simțit nevoia să facem un bilanț al mandatului său și să ne întâlnim pentru a decide dacă mergem la fel înainte sau schimbăm ceva. Nu ascund că am fost sunat personal de mulți dintre cei din filiale, care mi s-au plâns de diverse lucruri, nu am fost eu cel care i-am asmuțit împotriva cuiva. Însă dacă dânșii doresc să ne reunim într-un for statutar și parcurg legal acest proces, cine le poate interzice să facă asta? Nu sunt nici pe departe vectorul unei eventuale fuziuni cu PNL, dimpotrivă, am pledat mereu pentru drumul nostru propriu, ca partid care deține al treilea număr de aleși locali. Evident, nu ascund faptul că oamenii noștri sunt curtați permanent de PNL, PSD și chiar AUR și nu le e ușor să reziste acestei presiuni, mai ales dacă ei simt că la nivel central ceva nu merge bine. Asta e tot, nu e nimic malefic sau obscur în spatele dorinței a 70% din PMP să facă un Congres unde să decidă strategia pentru perioada următoare.”

CRISTIAN DIACONESCU

”Pot înțelege nemulțumirea unora dintre colegii noștri, niciodată în Opoziție nu e ușor să reziști presiunilor din partea marilor partide, mai ales când ele beneficiază de avantajul puterii, prin accesul la resurse, distribuția de funcții etc. Pot admite și că nimeni nu-i perfect, nici domnul Tomac, nici eu, ca atare sunt firești unele reacții sau iritări colegiale. Doar că ele se discută în interior și președintele partidului nu poate lipsi de la aceste dezbateri. Mai mult, potrivit statutului partidului, președintele PMP e cel care conduce ședințele Colegiului Național, or eu nici măcar nu am fost convocat! Prin urmare, cât de credibil e să spui că mobilul acestei mișcări interne pentru convocarea unui Congres este nemulțumirea unor colegi, atâta vreme cât președintele statutar al formațiunii politice este exclus din această chestiune? De aceea, ca să fiu foarte sincer: acțiunea de convocarea a unui Congres al PMP este nestatutară, discutând strict pe documente, cu argumente de legalitate, prin urmare nu o pot accepta ca fiind nici legitimă, nici oportună. Nu sunt de acord cu nicio acțiune politică menită să ducă la dispariția PMP, indiferent ce avantaje ar primi unii dintre noi, fie că e vorba de promisiuni cu funcții în actualul Guvern, fie locuri pe liste la viitoarele alegeri europarlamentare. Vă dați seama că dacă asta ar fi contat, eu aș fi fost primul pe lista celor care ar fi fost tentați cu astfel de avantaje, nu? Or, pe mine nu mă interesează așa ceva, chiar dacă asta nu înseamnă că exclud o eventuală formă de colaborare politică cu partide care ne sunt apropiate doctrinar, în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Dar pentru mine, important nu e să să primim funcții unii dintre noi, ci să avem o strategie clară de partid, o direcție care să ne pună în valoare calitățile de formațiune care are în continuare priză la electorat, prin faptul că deținem a treia poziție în topul aleșilor locali. Însă acest plan nu se poate pune în practică fără acordul președintelui partidului. Voi contesta acțiunea de convocare a unui nou Congres al PMP, pentru că nu este una statutară”

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că miza acestui puci este schimbarea conducerii actuale, și forțarea unei alianțe sau fuziuni fie cu PSD, fie cu PNL. Fostul lider al partidului, Eugen Tomac este acuzat că ar conduce tabăra puciștilor, având promisiuni de la PNL că în urma unei fuziuni va primi un loc pe lista de europarlamentari la alegerile viitoare.

„Cristian Diaconescu nu a fost de acord cu fuziunea cu PNL. Nu susține nici o alianță cu PSD. Acesta este motivul pentru care unii vor să îl schimbe. Tomac sună în teritoriu, Tomac conduce puciul”, spun sursele citate.

De partea cealaltă, cei care vor schimbarea conducerii spun că „nu s-a discutat despre relația cu alte partide, despre nicio fuziune sau alianță. PMP își continuă propriul drum, fiind al treilea partid la nivel național ca număr de aleși locali”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.