Cazul omului cu ”superanticorpi”, imun la toate tulpinile COVID, dă speranțe lumii în lupta cu pandemia
John Hollis, un scriitor american în vârstă de 54 de ani, a crezut că va fi infectat cu noul coronavirus când un prieten cu care împărțea casa s-a infectat și s-a îmbolnăvit grav, în aprilie 2020.
„Au fost două săptămâni în care am fost foarte speriat. Timp de două săptămâni am așteptat să mă lovească boala, dar nu s-a întâmplat niciodată”, spune John Hollis, citat de BBC.
Hollis a crezut pur și simplu că este norocos.
Dar în iulie 2020, într-un mod absolut dezinvolt, Hollis a menționat această conviețuire cu o persoană foarte bolnavă într-o conversație cu doctorul Lance Liotta, profesor la Universitatea George Mason, din Statele Unite, unde Hollis lucrează în materie de comunicare.
Liotta, care cercetează modalități de combatere a coronavirusului, l-a invitat pe Hollis să se ofere voluntar într-un studiu științific asupra virusului, acțiune care se desfășura la universitate.
În acest fel, Hollis a descoperit că nu numai că a contractat COVID-19, ci că propriul său corp avea ”superanticorpi” care îl făceau permanent imun la boală, adică virușii pătrundeau în corpul său, dar nu puteau să-i infecteze celulele.
„Aceasta a fost una dintre cele mai suprarealiste experiențe din viața mea”, recunoaște Hollis.
„Am colectat sângele lui Hollis în momente diferite și acum este o mină de aur pentru a studia diferite moduri de a ataca virusul”, explică Liotta.
La majoritatea oamenilor, anticorpii produși pentru combaterea virusului atacă proteinele din spiculele coronavirusului, formațiuni cu vârfuri de pe suprafața Sars-Cov-2 care îl ajută să infecteze celulele umane.
„Anticorpii pacientului se lipesc de spiculele coronavirusului, iar acesta nu se mai poate lipi de celule să le infecteze”, spune Liotta.
Problema este că atunci când o persoană intră în contact cu virusul pentru prima dată, este nevoie de timp ca organismul său să producă acești anticorpi specifici, timp în care virusul se răspândește.
Dar anticorpii lui Hollis sunt diferiți: atacă diverse părți ale virusului și îl ucid rapid.
Sunt atât de puternici încât Hollis este imun la variante și mai noi ale coronavirusului.
„Le-ai putea dilua anticorpii de o mie de ori și tot ar ucide în continuare 99% din virus”, spune doctorul Liotta.
Oamenii de știință studiază acești superanticorpi de la Hollis și de la alți pacienți, în speranța de a învăța cum să îmbunătățească vaccinurile împotriva bolii.
„Știu că nu sunt singura persoană care are anticorpi de acest tip, sunt doar una dintre puținele persoane care au fost descoperite”, spune Hollis.
Dar aceste tipuri de descoperiri nu se întâmplă uneori din cauza prejudecăților rasiale în cercetările științifice: majoritatea sunt făcute cu pacienți albi.
Participarea indivizilor de culoare la studii este adesea mult mai mică decât reprezentarea lor în societate.
„Există o lungă istorie de exploatare (a pacienților negri) care face ca lumea afro-americană să fie neîncrezătoare atunci când vine vorba de participarea la cercetare”, dezvăluie Jeff Kahn, profesor la Institutul de Bioetică de la Universitatea John Hopkins.
„Este de înțeles că există o astfel de neîncredere”, recunoaște el.
Unul dintre cele mai cunoscute experimente care implică afro-americani este Studiul Tuskegee Sifilis: de mai bine de 40 de ani, oamenii de știință finanțați de guvernul SUA au studiat bărbații negri cu sifilis, în Alabama, fără a furniza medicamente pentru boală.
„De-a lungul anilor, pe parcursul dezvoltării studiului, antibioticele au devenit un remediu disponibil pe scară largă, deși nu au fost oferite acestor persoane”, spune el.
Această istorie este unul dintre motivele pentru care un segment al populației, care a fost grav afectat de pandemie, este deseori reticent în a participa la studii sau a fi vaccinat.
„Vrem să ne asigurăm că cele mai afectate comunități primesc beneficiile inovațiilor. Și pentru aceasta, aceste populații trebuie să facă parte, de asemenea, din studii”, spune dr. Kahn.
„Trebuie să onorăm acele persoane, victimele studiului Tuskegee, inițind un proces pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla. Și, de asemenea, pentru a salva vieți, în special în comunitatea afro-americană, care a fost grav afectată de pandemie”, susține Hollis.
„Protejarea reciprocă este o datorie față de noi înșine și față de oamenii pe care îi iubim”, a spus scriitorul John Hollis, omul cu ”superanticorpi”.