Cazul Udrea si mass-media: Bleen FOARTE FOARTE BUN!

august 17, 2009 0

Vai de jurnalistii care nu asculta de cititorii lor inteligenti 🙂
Multumesc, Victor L 🙂
Preiau o postare a lui Bleen de pe blogul lui ITMorar:

Am văzut tot felul de comentarii despre cazul “execuţia Elenei Udrea”, care de care mai jemanfişiste, trase de păr şi scoase din burtă. Nu mă refer la cele isterice, mă refer la cele care minimalizează subiectul de pe poziţii condescendent-relaxat-jemanfişiste şi care vin din partea unor superinteligenţe blazate şi imparţiale ca tot românul care sparge seminţe şi face filozofia atotştiutorului saturat de atîta cunoaştere profundă a realităţilor înconjurătoare. Nu mai ridicaţi sprînceana şi nu mai sugeţi scobitoarea şi, mai ales, nu ne jigniţi inteligenţa (mai ales pe-a mea – mi-au zis sereiştii d-aci, din pădure: “Bă, da’ ce, tu eşti fraier? Te laşi să te ia ăştia de prost?”). Hai să nu ne facem că plouă şi nici să facem pe inteligenţii, mai ales cînd nu avem inteligenţa la purtător. Am şi eu un comentariu vis-a-vis de cazul “execuţia Elenei Udrea”:
M-am întors din Pădurea SRI-ului (am fost la o ţigară şi o înregistrare) şi, iată-mă, comentez. Din ce se aude pe înregistrare reiese că Adriana Săftoiu are două probleme: ce mesaj electoral să transmită comisia şi de ce o mîngîie pe creştet “omul ăla” pe “asta” (şi n-o mai mîngîie pe ea). Adică, “ce să scriem noi în concluzii în aşa fel încît acesta să înţeleagă că Băsescu e vinovat?”
O comisie de anchetă este multipartinică şi anchetează, nu transmite mesaje electorale. Menirea unei asemenea comisii (e totuşi comisie, nu moţiune, nu grup parlamentar) este să afle adevărul, să afle dacă există elemente care să ducă la concluzia că cel anchetat a încălcat legea şi, dacă e cazul, să recomande începerea urmăririi penale (urmînd ca Parchetul să decidă dacă acest lucru se impune sau nu). Menirea unei asemenea comisii nu e să facă PR împotriva celui anchetat, nu să transmită mesaje electorale. Ori, din înregistrare, se vede că Adriana Săftoiu şi Orban sînt mai preocupaţi de mesajul pe care-l vor transmite presei (inclusiv prin vînzarea de “ponturi”) şi electoratului decît să afle adevărul despre cîţi bani şi cum i-a cheltuit MT. Repet, e comisie de anchetă, nu de PR, şi este a Parlamentului, nu a PNL sau PSD. În aceste comisii parlamentarii nu sînt puşi să dea bine în interviuri şi să scoată reclame electorale convingătoare, ci să investigheze. E important ca o firmă să vină la audieri şi să te ajute să afli adevărul sau e important să nu vină, ca să dea impresia că ascunde ceva şi să te ajute astfel să transmiţi mesajul electoral care îţi convine? E important să chemi la audieri firmele şi persoanele despre care crezi că te pot ajuta cel mai mult la aflarea adevărului sau cele care te pot ajuta cel mai mult (prin prezenţă sau absenţă) la transmiterea unui mesaj electoral? E important să mergi pe firul afacerii care duce la descoperirea ilegalităţii sau pe firul care duce la mesajul cu cel mai mare impact electoral? Menirea unei astfel de comisii este să decidă dacă se impune recomandarea sau nu a începerii urmăririi penale, nu să sancţioneze politic şi mediatic anchetatul, transmiţînd mesaje electorale negative. Nu ştiu dacă s-a înţeles sau nu, dar vorbim despre o comisie parlamentară de anchetă, nu de o moţiune de cenzură, o moţiune simplă, o declaraţie politică sau un vot de neîncredere. Ilegalitatea nu e relativă la opiniile politice. A spune că e o comisie politică şi rezultatul anchetei este un raport format din mai multe opinii politice referitoare la încălcare legii e cum ai spune că afară ninge doar din punctul de vedere al social-democraţilor, din punctul de vedere al conservatorilor e soare. Ori menirea Comisiei e să dea perdeaua la o parte şi să vadă dacă afară ninge sau e soare.
PS. Nu mai scoateţi pe gură idioţenia cu “e normal”. Nu e absolut deloc normal ca o comisie parlamentară, o comisie formată de reprezentanţi ai alegătorilor, a cărei menire e să afle adevărul, să fie utilizată electoral. Elena Udrea ăşi face reclamă electorală pe banii poporului? Poate. Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Aura Vasile şi ceilalţi îşi fac reclamă electorală pe banii poporului? Sigur.

Bleen!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.