Ce-a vrut să spună Iohannis cu pomenirea USR în mesajul de după căderea Guvernului Cîțu

Ce-a vrut să spună Iohannis cu pomenirea USR în mesajul de după căderea Guvernului Cîțu

octombrie 5, 2021 0
Din mesajul lui Klaus Iohannis după căderea moțiunii de cenzură se întrevede ceva clar: că președintele, care a suferit o lovitură în plin, nu renunță la planul său de a impune o guvernare PNL în jurul lui Florin Cîțu sau a unui premier din tabăra premierului demis, dar fără USR la guvernare.
”Moțiunea a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români. USR a fost în guvern, dar a plecat din guvern și a votat moțiunea alături de PSD. Astea sunt faptele, restul e demagogie”, a spus Klaus Iohannis, care a decis să lase timp partidelor pentru negocieri privind formarea noului guvern până săptămâna viitoare.
Menționarea explicită a USR în mesajul său arată că președintele consideră formațiunea condusă înainte de Dan Barna și Dacian Cioloș drept principala vinovată pentru criza actuală.
Intervenția lui Klaus Iohannis este explicată prin aceea că nu Florin Cîțu a exclus USR din guvern, ci USR a plecat de bunăvoie, lezat după remanierea ministrului Stelian Ion.
Dar remanierea unui ministru e atributul premierului. Că un asemenea gest înseamnă încălcarea protocolului coaliției nu presupune automat ruperea coaliției. Cabinetul Cîțu putea continua alături de USR, chiar dacă premierul a încălcat protocolul coaliției, deși asta ar fi fost considerat un gest de slăbiciune al USR.
Deci, politic și legal, coaliția s-a rupt prin plecarea USR, dar Florin Cîțu are vina morală de a-i fi împins pe cei de la USR la ruperea de facto a coaliției, odată cu demiterea ex-ministrului Justiției fără acordul USR.
Interpretarea mesajului de la Cotroceni adresat USR e următoarea:
”Ați intrat de bunăvoie în coaliției, ați plecat când v-a supărat primul-ministru, deși puteați continua chiar dacă el v-a agresat, e clar că nu mai pot conta pe voi decât dacă de acum încolo acceptați să jucați cum vă cântă Florin Cîțu. Dacă nu vă place, atunci aveți liber să stați în Opoziție, alături de cei cu care ați pus la cale dărămarea guvernului, PSD și AUR”.

Declarațiile lui Klaus Iohannis după căderea Cabinetului Cîțu

”Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de azi e criză.
Suntem în plină pandemie, valul 4 ne-a lovit rău, suntem într-o criză a prețului la energie.
Dar ce s-au gândit unii politicieni? Să mai adauge o criză, a guvernării.
În acest fel, azi în Parlament a fost votată o moțiune de cenzură, deci guvernul a picat.
Moțiunea a fost generată de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români.
USR a fost în guvern, dar a plecat din guvern și a votat moțiunea alături de PSD. Astea sunt faptele, restul e demagogie.”
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.